ŠTO SMO BLIŽI KOSOVU, BLIŽI SMO BOGU: Mitropolit Joanikije pozvao na prevazilaženje veštačkih podela u Crnoj Gori

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije izrazio je danas nadu da će se najistaknutiji i najodgovorniji ljudi u Crnoj Gori istinski zauzeti za prevazilaženje veštačkih podela i razdora i poručio da veruje da će ih u tome podržati ogromna većina naroda i sve verske zajednice.

Joanikije je u vaskršnjoj poslanici naveo da ga raduje „što se sa više strana“ iz Crne Gore „čuju pozivi na svenarodno pomirenje“.

Po njegovim rečima, važan korak ka pomirenju je potpsivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

„Sveopšta sloboda vere i ravnopravnost svih crkava i verskih zajednica su važni preduslovi za unutrašnju stabilnost i harmoniju svake države, naročito Crne Gore koja baštini bogato nasleđe različitih vera i kultura“, naveo je on, prenosi Kurir

Potpisivanje ugovora sa SPC izazvalo je oštre reakcije dela javnosti u Crnoj Gori i u avgustu dovelo do gubitka poverenja u Vladu premijera Dritana Abazovića.

Mitropolit SPC-a se u vaskršnjoj poslanici osvrnuo i na rat u Ukrajini i saopštio da se moli za prekid rata, ali i optužio vlast te zemlje da „za interes jedne raskolničke i nekanonske grupe sumnjivog verskog identiteta otimaju drevne i znamenite svetinje Ukrajinske Pravoslavne Crkve“.

Joanikije je to nazvao „državnim terorizmom“ i pokušajem „zatiranja izvornog pravoslavlja u Ukrajini“.

„Sa velikom zabrinutošću gledamo kako ukrajinske vlasti, za interes jedne raskolničke i nekanonske grupe sumnjivog verskog identiteta otimaju drevne i znamenite svetinje Ukrajinske Pravoslavne Crkve na čijem je čelu Mitropolit kijevski i sve Ukrajine gospodin Onufrije. To nije samo kršenje verskih prava i sloboda, nego, nažalost, državni teror i pokušaj zatiranja izvornog pravoslavlja u Ukrajini“, naveo je on.

Mitropolit SPC-a je dešavanja u Ukrajini, status tamošnje pravoslavne crkve i njenih vernika poredio sa Srpskom pravoslavnom crkvom i „stradanjem“ Srba na Kosovu.

„Stradanja koja danas trpi Ukrajinska Pravoslavna Crkva pretrpela je i naša sveta crkva mnogo puta u svojoj istoriji. Ista takva stradanja, ako ne i gora, pretrpeli su pravoslavni Srbi na Kosovu i Metohiji, od strane albanskih terorista od 1999. do 2004. godine“, poručio je Joanikije.

On je ocenio da se „istovremeno ceo srpski narod sve više vezuje za svoju raspetu braću i svetinje“ na Kosovu i da „naročito mladi iz Crne Gore redovno odlaze i obilaze nemanjićke kosovsko-metohijske svetinje“.

„Svi verni znaju da je Kosovo naš sveti i nepokolebljivi presto. Što smo bliži njemu bliži smo Bogu. Ako ga svagda imamo u svome srcu, ako ga se ne odričemo, bez obzira na pretnje i pritiske imaćemo dostojno mesto pod kapom nebeskom, rame uz rame sa ostalim istorijskim i prosvećenim narodima“, naveo je, između ostalog, mitropolit SPC-a u vaskršnjoj poslanici.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare