Ovo je mladić koji je objavio osetljive obaveštajne podatke: Detalji događaja koji je uzdrmao svet

Vođa male onlajn grupe za ćaskanje, u kojoj je gomila poverljivih američkih obaveštajnih dokumenata procurila u poslednjih nekoliko meseci, je 21-godišnji član obaveštajnog krila Nacionalne garde Masačusetsa, saznaje „Njujork tajms“.

Nacionalni gardista, čije je ime Džek Tešeira, nadgledao je privatnu onlajn grupu pod nazivom „Thug Shaker Central“, gde se oko 20 do 30 ljudi, uglavnom mladića i tinejdžera, okupilo zbog zajedničke ljubavi prema oružju, rasističkim onlajn mimovima i video-igricama.

POGLEDAJTE SLIKU OVDE

Dvojica američkih zvaničnika potvrdila su da istražitelji žele da razgovaraju sa Tešeirom o curenju vladinih dokumenata u privatnoj onlajn grupi.

Federalni istražitelji danima tragaju za osobom koja je objavila podatke, ali nisu identifikovali Tešeiru ili bilo koga drugog kao osumnjičenog. FBI je odbio da komentariše.

Počevši od pre nekoliko meseci, jedan od korisnika je postavio stotine stranica obaveštajnih brifinga u malu grupu za ćaskanje, držeći predavanja njenim članovima, koji su se povezali tokom izolacije zbog pandemije, o važnosti da budu u toku sa svetskim događajima.

„Njujork tajms“ je razgovarao sa četiri člana grupe za ćaskanje „Thug Shaker Central“, od kojih je jedan rekao da osobu koja je pustila informacije poznaje najmanje tri godine, da ga je lično sreo i nazvao ga O.G. Prijatelji su ga opisali kao starijeg od većine članova grupe, koji su bili u tinejdžerskim godinama, i neprikosnovenog vođu. Jedan od prijatelja je rekao da je O.G. imao pristup obaveštajnim dokumentima preko svog posla.

Iako nisu želeli da ga identifikuju po imenu, trag digitalnih dokaza koje je prikupio „Njujork tajms“ vodi do Tešeira.

„Tajms“ je uspeo da ga poveže sa drugim članovima grupe preko njegovog profila za igre na mreži i drugih zapisa. Detalji unutrašnjosti kuće iz detinjstva Tešeire – objavljeni na društvenim mrežama na porodičnim fotografijama – takođe odgovaraju detaljima na marginama nekih fotografija tajnih dokumenata koji su procurili.

Tajms je takođe utvrdio, putem objava na društvenim mrežama i vojnih zapisa, da je Tešeira pripadnik 102. obaveštajnog krila Nacionalne garde vazduhoplovstva Masačusetsa. Objave na zvaničnoj Fejsbuk stranici jedinice čestitale su njemu i kolegama na unapređenju u „Airman First Class“ u julu 2022.

U četvrtak je predsednik SAD Džo Bajden rekao da se Sjedinjene Države „približavaju“ otkrivanju osobe koja je objavila podatke.

„U toku je puna istraga, kao što znate, sa obaveštajnom zajednicom i Ministarstvom pravde, i oni se približavaju“, rekao je Bajden novinarima tokom posete Dablinu.

Nije odmah bilo jasno da li je Tešeira mogao da ima pristup tako osetljivim brifinzima. Zvaničnici u američkoj vladi sa bezbednosnom proverom često dobijaju takve dokumente putem dnevnih elektronskih poruka, rekao je jedan zvaničnik za Tajms, a te poruke bi onda mogle biti automatski prosleđene drugim ljudima.

Majka Tešeire, Doun, govoreći ispred svoje kuće u Masačusetsu u četvrtak, potvrdila je da je njen sin bio pripadnik Nacionalne vazdušne garde i rekla da je nedavno radio u noćnim smenama u bazi na Kejp Kodu. Poslednjih dana promenio je broj telefona, rekla je ona.

Kasnije se na imanje u crvenom kamionetu dovezao neko ko je izgledao kao Tešeira.

Kada su novinari „Tajmsa“ ponovo prišli kući, kamion je bio parkiran na prilazu. Majka i muškarac stajali su napolju na prilazu.

Na pitanje da li je Tešeira bio tamo i da li je voljan da govori, čovek je rekao: „Mora da nađe advokata ako stvari teku onako kako se trenutno odvijaju. Federalci će uskoro biti tu, siguran sam.“

Članovi „Thug Shaker Central“ koji su pričali za „Njujork tajms“ rekli su da su dokumenti o kojima su razgovarali onlajn trebalo da budu isključivo informativni. Dok su se mnogi odnosili na rat u Ukrajini, članovi su rekli da nisu stali na stranu u sukobu.

Dokumenti su, kako su rekli, počeli da privlače širu pažnju kada je jedan od tinejdžerskih članova grupe uzeo nekoliko desetina njih i postavio ih na javni onlajn forum. Odatle su ih pokupili kanali Telegrama na ruskom jeziku, a zatim „Njujork tajms“, koji je prvi izvestio o njima.

Osoba koja je pustila podatke, kažu, nije uzbunjivač, a tajni dokumenti nikada nije ni trebalo da napuste njihov mali kutak interneta.

„Ovaj momak je hrišćanin, antiratni, samo je želeo da obavesti neke od svojih prijatelja o tome šta se dešava“, rekao je jedan od prijatelja te osobe iz zajednice, 17-godišnji maturant srednje škole.

„Imamo neke ljude u našoj grupi koji su u Ukrajini. Volimo borbene igre, volimo ratne igre“, zaključio je on.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare