RUSI LANSIRALI INTERKONTINENTALNU RAKETU! NAPAD NA UKRAJINSKE SNAGE U ZAPOROŽJU! Velika opasnost na jugu! Žestoka bitka duž železničke pruge u Bahmutu!

Šmigal: Kontraofanziva možda na leto

Ukrajinski premijer Denis Šmigal izjavio je da će Ukrajina početi kontraofanzivu kada bude spremna za nju.

– Ne osećamo nikakav pritisak naših prijatelja i partnera u vezi sa početkom ofanzive. Svi naši prijatelji i partneri jasno shvataju da za prelazak u kontraofanzivu morate biti apsolutno spremni za to – rekao je on.

Prema njegovim rečima, kontraofanziva mogla bi da počne na leto.

Rusija lansirala interkontinentalnu balističku raketu

Ruska vojska je 11. aprila izvela probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete sa poligona Kapustin Jar, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Svrha lansiranja je bila testiranje napredne borbene opreme. Trenažna bojeva glava rakete pogodila je lažnu metu na poligonu u Kazahstanu.  

Artiljerijski napad na koncentrisanje ukrajinskih snaga u Zaporožju

Baterija samohodnih haubica „msta S“ kalibra 152 milimetra Oružanih snaga Rusije izvela ja napad na koncentrisanje ukrajinskih snaga u zaporoškom pravcu.

Kako je za Sputnjik izjavio komandant haubične baterije sa pozivnim „Dnjepar“, puca se visokopreciznom municijom.

„Danas smo pucali na samohodno artiljerijsko oruđe neprijatelja i koncentrisanje ljudstva ukrajinskih vojnih formacija“, dodao je on.

Komandant je naglasio da ruske snage imaju dovoljno municije.  

Ukrajina gomila snage kod Kupjanska

Ukrajinske snage koncentrišu tehniku i ljudstvo u kupjanskom pravcu u blizini sela Kislovka u Harkovskoj oblasti, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

– Podigli su poljske kuhinje, kao i šatore za vojnike – rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

On je precizirao da, prema preliminarnim ocenama, brojnost snaga iznosi oko tri bataljonsko-taktičke grupe.  

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

▪ Ruske snage drže položaje severoistočno od Kupjanska i imale su određene uspehe su u šumskoj oblasti južno od Kremene.

▪ Ruske snage izvele su kopnene napade u i oko Bahmuta i duž linije Avdejevka-Donjeck.

▪ Ruska vojska sprovodi odbrambene mere na jugu Ukrajine.

▪ Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu posetio je preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Tulske oblasti u okviru tekućeg rada na demonstraciji stabilnosti ruske vojno-industrijske baze (OPB).

NATO u Poljsku dovlači veliki broj tehnike i naoružanja

U skladištima sa naoružanjem NATO-a koja se formiraju u Poljskoj biće smeštene hiljade komada vojne tehnike, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki pre poletanja u Sjedinjene Američke Države.

Napredak u Ugljedaru i Marinci

Ruske jedinice su poboljšale svoje položaje na Marjinskom i Ugledarskom pravcu, saopštio je Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa DNR.

Žestoka bitka duž železničke pruge u Bahmutu

U zapadnom delu Bahmuta u toku su žestoke borbe, aktivna dejstva su u oblasti železničke pruge.

Sve administrativne zgrade u Bahmutu su pod kontrolom ruskih jedinica, rekao je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

Prema njegovim rečima, ukrajinske jedinice i dalje ostaju na zapadu grada, ali nemaju gde da se povuku – tamo rade odredi.

Kako je primetio Pušilin, u zapadnom delu naselja se sada vode žestoke borbe, u zoni železničke pruge aktivna dejstva.

Osnivač Vagner grupe Jevgenij Prigožin rekao je u utorak uveče da je 80 odsto Bahmuta pod kontrolom ruskih snaga, uključujući sve administrativne centre, fabrike.

Aksjonov: Krim na oprezu zbog moguće ukrajinske kontraofanzive

Sergej Aksjonov, lider Krima kojeg je ustoličila zvanična Moskva, izjavio je danas da je Krim na oprezu zbog moguće predstojeće ukrajinske kontraofanzive.

U razgovoru sa novinarima Aksjonov je rekao da su ruske snage na Krimu postavile sistem „moderne, duboke odbrane“ i da imaju više nego dovoljno trupa i opreme da odbiju mogući ukrajinski kontranapad, prenosi AP.

-Ne smemo da potcenimo neprijatelja, ali definitivno se može reći da smo spremni (za napad) i da neće biti katastrofalnih posledica – rekao je Aksjonov.

Njegovi komentari usledili su nekoliko dana nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio nameru zvaničnog Kijeva da Krim vrati Ukrajini nakon ruske aneksije 2014. godine.

Aksjonov je u novembru prošle godine prvi put najavio početak fortifikacionih radova, ne iznoseći detalje, ali je u februaru na sastanku Saveta bezbednosti Ruske Federacije, kojim je predsedavao predsednik Vladimir Putin, rekao da će radovi biti gotovi do aprila.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare