„MI TREBAMO AMERIKU“ Istočna Evropa besna zbog Makronovih izjava: Stari kontinent može da bude „treći pol“ u odnosu na SAD i Kinu

Dok komentari francuskog predsednika nakon njegove posete Kini nastavljaju da odzvanjaju Evropom, uznemireni zvaničnici centralnog i istočnog dela bloka traže od njega da prestane da ih odvodi dalje od Amerike, piše “Politiko”.

– Bez strateške autonomije, Evropa rizikuje izlazak iz istorije – rekao je Emanuel Makron u nedelju, navodeći da Stari kontinent može da bude „treći pol“ u odnosu na SAD i Kinu.

Emanuel Makron je potresao saveznike u istočnom delu Evropske unije nakon posete Kini prošle nedelje, kad je upozorio kontinent da se ne uvlači u američko-kineski spor oko Tajvana, moleći svoje susede da izbegnu da postanu „vazali“ Vašingtona i Pekinga kad Evropa može da bude „treći pol“ u odnosu na njih.

Njegovi komentari uznemirili su one u blizini istočne ivice EU koji su istorijski favorizovali bliže veze sa Amerikom – posebno u vezi odbrane.

– Umesto izgradnje strateške autonomije od SAD, ja predlažem strateško partnerstvo sa SAD – rekao je premijer Poljske Mateuš Moravijecki u utorak uoči odlaska u trodnevnu posetu SAD.

Privatno su diplomate bile još iskrenije.

– Ne možemo da razumemo (Makronovu) poziciju o transatlantskim odnosima tokom ovih veoma izazovnih vremena. Mi, kao EU, treba da budemo ujedinjeni. Nažalost, ova poseta i francuske primedbe nakon nje nisu od pomoći – rekao je “Politiku” jedan neimenovani diplomata iz Istočne Evrope.

List piše da ovakve reakcije odražavaju dugo tinjajuće podele unutar Evrope oko toga kako da se najbolje odbrani. Makron se dugo zalagao za ekonomsku i vojnu autonomiju Evrope, a mnogi strahuju da bi to moglo da otuđi vrednu pomoć SADA da drže Rusiju podalje, čak i ako podržavaju jačanje sposobnosti EU da deluje nezavisno, prenosi Kurir.

– U sadašnjem svetu geopolitičkih pomeranja – a posebno suočeni sa ruskim ratom protiv Ukrajine – očigledno je da demokratije treba da rade zajedno bliže nego ikad pre. Trebalo bi svi da se setimo mudrosti prvog američkog ambasadora u Francuskoj Bendžamina Frenklina, koji je s pravom primetio da ili ćemo se držati zajedno ili ćemo visiti odvojeno – rekao je “Politiku” drugi diplomata iz Istočne Evrope.

Još jedan diplomata rekao je listu da “ovo nije prvi put da je Makron izrazio stavove koji su njegovi i ne predstavljaju poziciju EU”.

Kristi Raik, šef programa spoljne politike Međunarodnog centra za odbranu i bezbednost iz Estonije, u kojoj se oko 1,3 miliona ljudi graniči sa Rusijom, rekla je da frustracija Centralne i Istočne Evrope potiče delimično iz osećaja da francuski predsednik nikad nije razjasnio ko bi zamenio Vašington u Evropi – posebno ako Rusija proširi svoj rat van Ukrajine.

– Slušamo Makrona kako govori o evropskoj strateškoj autonomiji i nekako ćutimo o tome – što je postalo jasno u Ukrajini – da u stvari evropska bezbednost i odbrana veoma snažno zavise od SAD… Ako Makron želi da ozbiljno pokaže da zaista ima za cilj Evropu sposobnu da se brani, on takođe treba da pokaže da je Francuska voljna da uradi više da odbrani Evropu od Rusije – rekla je Raik.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare