KAD NIKEZIĆ PUCA PENAL! Ministar Mali odgovorio potpredsedniku SSP na kritike o javnim finansijama

Kad se utakmica rešava tek pucanjem penala, znači da je bilo napeto, a golovi su stizali podjednako sa obe strane terena. Danas je naš najangažovaniji kritičar, Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde, stigao do analiziranja „penala“ u srpskom budžetu. To znači samo jedno, da je već ispucao sve prethodne stavke i da i dalje ne uspeva da nađe rešenje za utakmicu u kojoj slabije trči. Da ne filozofiramo Nikeziću, nego da jednostavno – pogledamo semafor, kazao je ministar finansija Siniša Mali odgovarajući na kritike koje mu je ranije danas uputio potpredsednik SSP Dušan Nikezić.

Ministar Mali potom dodaje: „Bili ste na poziciji kada ste mogli da odlučujete o gradnju puteva, fabrika, bolnica, škola u Srbiji. Kamo sreće da smo, kada su vas građani smenili na izborima, morali da prebrojavamo koliko ste kilometara puteva i pruga izgradili, koliko ste bolnica, škola, vrtića podigli iz temelja, koliko ste radnih mesta otvorili, daleko bilo, investicija privukli. Praznu knjigu smo zatekli, Nikeziću, nismo imali šta da brojimo. Danas je jednostavno. Gde god da pogledate vidite rezultate rada protekle decenije…, kazao je Mali i naglasio:

„Vidite kilometre novoizgrađenih auto-puteva, vidite gradilišta na kojima niču nove bolnice, vidite gradilišta na kojima niču temelji novih radnih mesta, vidite MMF koji prvi put u srpskoj istoriji odlazi zadovoljan iz Srbije. Vi ste ih oterali. Od vas su pobegli i naši građani jer nisu imali posla. Nakon vas smo otvorili 400.000 radnih mesta više, nakon vas se u Srbiju sliva 4,4 milijardi evra stranih investicija, nakon vas je prosečna plata iznad 700 evra, penzije rastu, BDP raste, Srbija raste…

Nemojte, Nikeziću, testirati inteligenciju naših građana, jer je za poređenje vremena u kome žive dovoljno da pogledaju samo u svojoj kući. Ne moraju da obilaze silna gradilišta da bi videli ko radi u njihovom interesu. A, nemojte testirati ni inteligenciju ekonomskih stručnjaka na još jednoj lekciji koju ste propustili. Objasniću Vam termine koji su u bankarskom svetu jasni i precizni. To o čemu pričate je standardna naknada kod projektnog finansiranja, ne samo kod nas, nego u celom svetu, i postojala je i u vreme kada ste vi ugovarali zajmove. Doduše, razlika je u tome što vi tada niste ništa gradili i projektovali. Upravo ova naknada je način na koji se štedi na troškovima, dodao je Mali.

Da vam objasnim…

Ministar je potom i pojasnio: Da vam objasnim, naknada služi da se kamata plaća isključivo na potrošeni deo zajma, a za ostatak koji treba da se potroši u vreme izvođenja projekta se obračunava značajno niža naknada od kamate po kreditu. Dakle, pošto svaki projekat ima svoj ciklus, sredstva se povlače po izvedenim radovima kako bi se namirili troškovi. Dakle, delimično se povlači kredit i plaćaju samo izvedeni radovi. Malo jasnije? Idemo dalje. Po definiciji, naknada na nepovučena sredstva je naknada koju zajmoprimac plaća zajmodavcu za obećanje da će mu biti dostupan određeni iznos kredita tokom određenog vremenskog perioda. Ova naknada se obično naplaćuje na neiskorišćeni deo odobrenog kredita i kompenzira zajmodavca za troškove držanja sredstava na raspolaganju.

Naknada za obavezu može biti fiksna ili promenljiva, a obično se izražava kao procentualni iznos u odnosu na neiskorišćeni deo kredita. Ova naknada se naplaćuje zajmoprimcu tokom perioda u kojem kredit stoji na raspolaganju, a pre nego što se sredstva povuku i počnu da se koriste. Ono što je važno to je da je učešće troškova po naknadama u odnosu na stanje javnog duga Srbije konstantno poslednjih 14 godina i kreće se oko 0.03-0.04 odsto u odnosu na javni dug. Učešće naknada na nepovučena sredstva se godinama održava na prihvatljivom i niskom nivou, što znači da nema odstupanja koja mogu da ukažu na probleme ili kašnjenja prilikom korišćenja zajmova ili zadržavanja sredstava po kreditima niti da ovaj trošak raste brže od zaduživanja. Dobili ste još jednu lekciju. A sada ispucajte još taj jedan penal koji vam je ostao, pa da Srbija nastavi da pobeđjuje u svojim utakmicama. Lepo joj ide, hvala, zaključio je ministar Mali, prenosi Kurir.

Inače, ranije u toku dana, potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić izjavio je da su iz „budžeta Srbije u prošloj godini plaćeni „penali za javašluk“ u iznosu od oko 1,6 milijardi dinara, ili 14 miliona evra, čime je Vlada priznala da neodgovorno upravlja infrastrukturnim projektima i javnim finansijama“.

On je u saopštenju naveo da se podaci o plaćnim penalima vide u Izveštaju o plaćenim naknadama za nepovučena sredstva u 2022, koji je usvojila Vlada Srbije. Tim novcem, kako je Nikezić poručio premijerki Ani Brnabić, mogle su da budu izgrađene četiri škole za 6.000 đaka, rekonstruisano 140 kilometara lokalnih puteva, izgrađena nova bolnica ili gotovo duplirana pomoć države za učenike i mlade talente.

„Kasnite ne samo sa izgradnjom puteva i pruga, već i sistema za odsumporavanje, vodosnabdevanja, daljinskog grejanja, deponija, navodnjavanja, termo i vetro elektrane, razvoja zdravstva, predškolskog obrazovanja… na ukupno 66 projekata, pa ispada da ne postoji nijedna investicija koju realizujete na vreme“, ukazao je Nikezić, prenosi Beta, piše Kurir.

Dodao je da „taj javašluk i nesposobnost skupo košta građane Srbije“. „Ne samo što ste prekomerno zadužili zemlju sa dodatnih 20 milijardi evra, ne samo što za kamate izdvajate koliko i za sva socijalna davanja, ne samo što sve gradite isključivo iz zaduženja, već i godinama probijate rokove za izgradnju, pa zbog toga plaćamo penale u evrima, dolarima, juanima, jenima i dinarima“, naveo je Nikezić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare