RAZORAN UDAR RUSKE AVIJACIJE I SONCEPJOKA! Kijev menja planove zbog curenja dokumenata! Pojačava se pritisak na Rusiju! Ukrajina izvodi izviđačke operacije u Zaporožju!

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

▪ Ruske trupe izvele su ograničene kopnene udare duž linije Kupjansk – Svatovo – Kremena.

▪Ruske snage nastavljaju sa udarima na Bahmut i okolinu, kao i na liniju Avdejevka-Donjeck.

▪ Ruski vojni blogeri tvrde da su Oružane snage Ukrajine nedavno izvele izviđačku operaciju u borbi na zapadu Zaporoške oblasti.

▪ Prema podacima pukovnika Oružanih snaga Ukrajine Alekseja Dmitraškovskog, ruske trupe su koncentrisale 113 bataljonskih taktičkih grupa (BTGR) na pravcu Zaporožje i 205 BTG u Donjecku.

Ukrajinski generalštab: Šest udara na koncentracije ruskih trupa

Ukrajinska vojska izvela je šest udara na oblasti u kojima je bila koncentrisana ruska tehnika i osoblje i odbila 58 ruskih napada na istoku Ukrajine, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na svom jutarnjem brifingu 10. aprila.

Napadi su odbijeni u blizini Limana, Bahmuta, Avdejevke i Marinke u Donjeckoj oblasti, gde ruske trupe navodno koncentrišu svoje ofanzivne napore, saopštio je Generalštab.

Na brifingu je takođe rečeno da je Ukrajina oborila šest ruskih dronova različitih tipova: tri borbene bespilotne letelice ruske proizvodnje Lanset, dve borbene bespilotne letelice Zala i jedan dron „Superkam“.

Rusija je u protekla 24 sata izvela 26 vazdušnih i četiri raketna udara, saopštio je Generalštab.

Avijacija i Soncepjok razorili ukrajinske položaje

Ruski jurišni avioni i sistemi TOS-1A „Soncepjok“ pogodili su pripadnike ukrajinskih snaga u krasnolimanskom pravcu, a neprijatelj je pretrpeo gubitke, izjavio je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe „Centar“ Aleksandar Savčuk.

– Teški sistemi TOS-1A ‘Soncepjok’ izveli su napad termobaričnim granatama. Neprijatelj je pretrpeo gubitke u ljudstvu i tehnici – rekao je Savčuk.

Osim toga, operativno-taktička avijacija je izvršila napade visokoeksplozivnim avio-bombama na privremeni smeštaj ukrajinskih snaga i njihovo skladište municije. Pripadnici PVO grupe snaga „Centar“ otkrile su i uništile bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine.

Japan pojačava pritisak na Rusiju

Japanska vlada nastaviće da pojačava sankcioni pritisak na Rusiju, ujedno povećavajući podršku Ukrajini, saopštio je generalni sekretar vlade Hirokazu Matsuno.

– Za zaštitu međunarodnog poretka, kao predsedavajući G7 i nestalni član Saveta bezbednosti UN, Japan će, u bliskoj saradnji sa međunarodnom zajednicom, pre svega sa G7, nastaviti da jača oštre sankcije protiv Rusije i podršku Ukrajini – rekao je on.

CNN: Ukrajinci menjaju planove zbog curenja dokumenata

Ukrajina je promenila određene vojne planove nakon curenja desetina američkih poverljivih dokumenata, rekao je za CNN izvor blizak ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom. Dokumenti su deo gomile američkih i NATO obaveštajnih dokumenata koji su procureli u poslednjih nekoliko meseci, a pojavljuju se na platformi Diskord.

Dokumenti koji su procurili, čiji izvor ostaje nepoznat, daju sumornu procenu snage ruske vojske, ali takođe sugerišu da je ukrajinska vojska u teškoj situaciji.

Između ostalog, neki od dokumenata navode kritične nestašice ukrajinske municije za protivvazdušnu odbranu.

Dok su ukrajinski zvaničnici odbacili dokumente kao „lažne“, američki zvaničnici su i za Njujork tajms i za CNN potvrdili da su dokumenti legitimni, iako se čini da su neki od njih izmenjeni.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare