U invalidsku penziju možete i sa 20 godina, jedna stvar je ključna! Mnogi se pitaju koji su uslovi, a ovo su svi najvažniji odgovori


U PIO fondu svakodnevno pristiže veliki broj pitanja vezanih za ostvarivanje prava na penzije. Dosta korisnika se interesuje i za invalidsku penziju, kao i kakva je procedura, šta je potrebno od dokumentacije.

Neka od najčešćih pitanja budućih korisnika invalidske penzije jesu da li komisija uzima u obzir i medicinsku dokumentaciju koju je izdala privatna klinika.

Iz PIO Fonda kažu da Organ veštačenja Fonda veštači na osnovu medicinske dokumentacije izdate od strane nadležnih državnih zdravstvenih ustanova i na osnovu pregleda osiguranika, ali se prihvata i medicinska dokumentacija – nalazi, rezultati laboratorijskih testova, mišljenja i sl. koju su izdale privatne klinike, pod uslovom da postoji odgovarajući pečat privatne zdravstvene ustanove, faksimil i potpis lekara.

Nakon sprovedenog postupka za ostvarivanje prava na invalidsku penziju, podnosilac zahteva može se obratiti nadležnoj filijali Fonda radi dobijanja originalne medicinske dokumentacije i kopije nalaza, u skladu sa ZUP-om.

Jedan potencijalni korisnik je naveo da je na bolovanju skoro šest meseci pa ga zanima koja je procedura za izlazak na invalidsku komisiju i da li on treba da podnese zahtev.

Kada je reč o dužem trajanju sprečenosti za rad (prouzrokovane bolešću ili povredom na radu), a najkasnije po isteku svakih šest meseci neprekidnog bolovanja, odnosno ako je osiguranik u poslednjih 18 meseci bio sprečen za rad 12 meseci sa prekidima, izabrani lekar ili drugi stručnomedicinski organ dužan je da zaposlenog sa potrebnom medicinskom dokumentacijom uputi na invalidsku komisiju radi utvrđivanja gubitka radne sposobnosti.

S tim u vezi zaposleni je dužan da najkasnije u roku od 15 dana od dana upućivanja na invalidsku komisiju podnese zahtev za pokretanje postupka radi utvrđivanja gubitka radne sposobnosti pred nadležnom organizacionom jedinicom, kažu iz Fonda PIO.

Različiti uslovi za staž

Da bi lice steklo pravo na invalidsku penziju istovremeno moraju biti ispunjeni uslovi u pogledu postojanja invalidnosti i staža osiguranja pio.rs/sr/invalidska-penzija.

Zakonom su propisani različiti uslovi u pogledu navršenog staža osiguranja, u zavisnosti od uzroka nastanka invalidnosti, i to:

− ako je invalidnost prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolešću, bez obzira na dužinu staža osiguranje,

− ako je invalidnost prouzrokovana povredom van rada ili bolešću, pod uslovom da je gubitak radne sposobnosti nastao pre navršenja godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju i da ima navršenih pet godina staža osiguranja.

Izuzetno, osiguranik kod koga je invalidnost prouzrokovana bolešću ili povredom van rada nastala do navršene 30. godine života, pravo na invalidsku penziju stiče pod povoljnijim uslovima u pogledu staža osiguranja, i to:

– ako je invalidnost nastala do navršene 20. godine života – potrebno je godinu dana staža osiguranja

– kada je invalidnost nastala do navršene 25. godine života – potrebno je dve godine staža osiguranja

– kada je invalidnost nastala do navršene 30. godine života – potrebno je tri godine staža osiguranja.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare