ŠTAP I ŠARGAREPA ZA ZELENSKOG?! Crne prognoze VOJNIH krugova u Briselu, obećano ORUŽJE za pobedu protiv Rusa možda NIKADA I NE STIGNE?!

Vojni krugovi u Briselu dovode u pitanje implementaciju plana, prema kojem bi EU trebalo da prebaci Ukrajini milion granata kalibra 155 mm, objavio je nemački list Velt am zontag.

Kako navodi izdanje, reč je o planu prema kojem 17 zemalja udruženja, zajedno sa Norveškom , želi da prebaci municiju u Kijev u narednih 12 meseci. 

Vojske ovih zemalja moraju slati granate iz svojih zaliha, primajući nadoknadu iz fondova EU. Za to se izdvaja milijardu evra, a isti iznos EU planira da izdvoji i za zajedničku nabavku nove municije, navodi se u materijalu.

Ali oni koji znaju „sumnjaju da će plan uspeti“, navodi list.

„U briselskim vojnim krugovima kažu da je malo verovatno da će biti prikupljeno milion granata. Barem ne u roku od godinu dana“, navodi se u članku. 

Pregovori među strankama su teški, reč je o „moći, sujeti i nacionalnim interesima“, piše nemački list. 

Prema pisanju lista, neke zemlje EU žele da naruče artiljerijske granate preko Evropske odbrambene agencije (EDA), dok se druge tome protive.

Najosetljivije pitanje je mogućnost kupovine granata van Evrope : na primer, takvom scenariju se protivi Francuska , koja bi više volela da narudžbine prima sopstvena odbrambena industrija, dok Grčka i Kipar strahuju da će porudžbine ići turskim proizvođačima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare