Britanija uskoro sa planom protiv prodaje e-cigareta deci: Srbija već zabranila prodaju

Vlada Velike Britanije u utorak treba da otkrije planove za borbu protiv ilegalne prodaje elektronskih cigareta deci.

Britanski ministar zdravlja, Nil Obrajen, objaviće novi plan za borbu protiv ilegalne prodaje e-cigatera deci, koji će vlada te zemlje podržati sa 3,7 miliona dolara, piše danas Blumberg.

Obrajen je saopštio da je britanska vlada zabrinuta zbog toga što mladi ispod 18 godina sve više koriste elektronske cigarete, a Politiko je, navodi se, u februaru naveo da vlada u Londonu razmatra uvođenje novog poreza na e- cigarete.

Prema podacima britanskog Informativnog centra za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, od prošle godine, 9% dece uzrasta od 11 do 15 godina koristilo je elektronske cigarete u 2021. godini, što je porast u odnosu na 2018. kada je taj procenat bio šest.

Podsećamo, i u Srbiji je već došlo do opipljivih promena po tom pitanju.

Novim izmenama Zakona o zaštiti potrošača,na kojima upravo radi Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, maloletnici više neće smeti da kupuju elektronske cigarete.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva, izmene će se ticati upravo dela koji se odnosi na zabranu prodaje ovih proizvoda mlađima od 18 godina, a zabrana će se odnositi i na druge proizvode sa ili bez nikotina.

Dodaje se da je „Srbija je ušla u ozbiljnu borbu protiv duvanskog dima“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare