MINISTAR BEZ PORTFELJA ĐORĐE MILIĆEVIĆ: Na leto 15.000 mališana iz dijaspore učestvovaće u kampovima u Srbiji

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, otvorio je danas u Vrnjačkoj Banji „Prvu smotru folklora dijaspore za decu“, na kojoj učestvuju mališani iz 30 kulturno-umetničkih društava.

– Folklor nije samo zabava, uživanje u ritmu i muzici. Njegov značaj je znatno dublji i širi. On je stvar nasleđa, kulture i identiteta, nešto bez čega ne bismo znali ko smo bili i gde pripadamo… Svaki vaš korak satkan je od hrabrosti, čojstva, junaštva i slavne prošlosti. Svaka pesma je pesma u slavu junacima i želja da uvek imamo slobodu.

Neka naša budućnost i veza matice i dijaspore bude sjedinjena pesmom, igrom, slogom i jedinstvom – poručio je ministar.

On je istakao da su deca koja su danas na festivalu u Vrnjačkoj banji naši najboljiambasadori ma gde živeli u svetu.


– Naša misija je da im približimo maticu i da sve ono znanje i iskustvo koje steknu bilo gde u svetu primene u Srbiji. Da budemo most koji će otkloniti sve prepreke na njihovom putu povratka u svoju otadžbinu – poručio je ministar Milićević.

Najavio je da će tokom jula i avgusta ove godine 15.000 mališana iz dijaspore učestvovati u kampovima širom naše zemlje. Ceo projekat finansiraće ministarstvo a sprovodiće lokalne samopuprave.

– Kampovi će biti na različite teme, od naučnih i ekoloških sadržaja, preko okupljanja kulturno-umetničkih društava, do sportskih kampova. Postoji veliko interesovanje od brojnih udruženja iz dijaspore za ovaj projekat. Našu decu iz celog sveta spojićemo sa decom u Srbiji, da se kroz igru i različite aktivnosti zbliže i druže. Odnosi sa dijsaporom nisu posao samo za jedno ministarstvo, na čijem sam čelu trenutno ja, već za veliki broj ministarstva i državnih institucija. Naša uloga je da Srbiju približimo dijaspori, dijasporu da približimo Srbiji i da napravimo dvosmeran kanal komunikacije da u svakom trenutku matica zna šta je potrebno dijaspori i dijaspora šta može da dobije u Srbiji.

Želimo da sva naša deca koja su prva, druga ili treća generacija dijaspore znaju da su ovde uvek dobrodošli, kao i da građani Srbije znaju važnost povratka naših ljudi u Srbiju, bilo da govorimo o povremenom ili trajnom povratku – naglasio je ministar.

Pored letnjih kampova za decu, u junu mesecu u Beogradu će biti organizovano veliko okupljanje dijasporena kom će uzeti učešća sva relevantna udruženja koja okupljaju Srbe van Srbije.

– Ciljevi su da sačuvamo naš identitet, našu kulturnu i istorijsku baštinu, naš jezik i pismo... Da povežemo akademsku zajednicu, ali i da osnažimo privredno povezivanje dijaspore sa maticom. Ideja je da na skupu u junu razmenimo ideje i krenemo u pravljenje dugoročne strategije koja će predstavljati temelj za izradu novog zakona o Srbima u dijaspori i regionu – najavio je ministar Đorđe Milićević.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare