„KAŽU DA SU ŽIVELI SA PACOVIMA I BUBAŠVABAMA“ Više od 30 dece vraćeno iz Rusije u Ukrajinu: Oko 19.500 mališana odvedeno od početka rata

Više od 30 dece spojeno je sa njihovim porodicama u Ukrajini ove nedelje nakon duge operacije vraćanja iz Rusije, gde su odvedena iz okupiranih područja tokom rata, saopštila je danas humanitarna organizacija „Save Ukraine“. Kijev procenjuje da je skoro 19.500 dece odvedeno u Rusiju od početka rata, u februaru prošle godine, označivši to kao nezakonite deportacije, prenosi Rojters.

Moskva, koja kontroliše delove istoka i juga Ukrajine, poriče da je otimala decu i kaže da su odvedena radi sopstvene bezbednosti.

– Sada se privodi kraju peta spasilačka misija. Bila je posebna po broju dece koju smo uspeli da vratimo, a takođe i zbog njene složenosti – rekao je Mikola Kuleba, osnivač humanitarne organizacije „Save Ukraine“.

Ova organizacija je pomogla ukrajinskim rođacima dece koja su odvedena u Rusiju u logistici, transportu i planiranju potrebnim da krenu na dugo putovanje da dovedu svoju decu i vrate ih.

Deca živela sa pacovima

– Bilo je dece koja su menjala lokaciju pet puta u pet meseci, neka deca kažu da su živela sa pacovima i bubašvabama – rekao je Kuleba.

Deca su odvođena u, takozvane letnje kampove, iz okupiranih delova ukrajinske oblasti Harkov i Herson, dodao je on.

Međunarodni krivični sud izdao je prošlog meseca nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske komesarke za prava dece Marije Lvove-Belove optužujuci ih za protivpravno deportovanje dece iz Ukrajine.

Moskva nije krila program

Moskva nije krila program u okviru kojeg je dovela hiljade ukrajinske dece u Rusiju iz okupiranih područja, ali to predstavlja kao humanitarnu kampanju za zaštitu siročadi i dece napuštene u zoni sukoba, navodi Rojters.

Rusija je odbacila navode Međunarodnog krivičnog suda rekavši da ne priznaje jurisdikciju tog suda i proglasila poternicu protiv Putina i Lvove-Belove ništavnom.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare