Evroliga može da režira najveću ludnicu u istoriji: Šta ako Partizan bude u krugu pet ekipa sa istim učinkom?

Da je Evroliga nikad luđa potvrđuje se neprestano, pa sada kada je ostala još jedna runda do kraja ligaškog dela i dalje nisu poznati svi učenici plej-ofa, a oni koji su osigurali mesto nije iznesno kako će se poređati. Košarkaši Partizana su u pretposlednjem kolu protiv Monaka overili plasman, a naredne nedelje će biti odlučeno koje će im od petog do sedmog mesta pripasti.

U ovom trenutku tri tima imaju isti skor. Partizan, Makabi i Fenerbače imaju 19 pobeda i 14 poraza, a Baskonija i Žalgiris su na 18-15.

Kolo pred kraj je ostala otvorena mogućnost da pet timova bude na skoru 19-15, ukoliko Baskonija pobedi Olimpijakos, a Žalgiris Bajern, odnosno ako Partizan podbaci protiv Panatinaikosa, a Crvena zvezda pobedi Fenerbahče, kao i Real Madrid Makabi.

Prema pravilima Evrolige, kada je bilans timova isti u mini-tabeli se gledaju pobede u tom krugu ekipa, a zatim ne odlučuje ukupna koš razlika, već direktni okršaji izjednačenih timova. 

Dakle, kada bi se ovakva situacija dogodila Partizan i Baskonija, koji sa timovima koji bi bili u krugu imaju pet pobeda i tri poraza, bili bi u najboljoj poziciji. Ekipa Željka Obradovića ima pobedu i poraz sa svakim, izuzev Žalgirisa, koji ove sezone nije slavio protiv njih. Crno-beli imaju bolju međusobnu razliku od Španaca, pa bi u tom slučaju zauzeli peto mesto, a ekipa iz Vitorije bi bila šesta.

Makabi  je na 4-4, a Žalgiris i Fenerbahče 3-5. Kako turski tim ima lošiju koš razliku od litvanske ekipe međusobnim okršajima, Fener se ne bi plasirao dalje.

Partizan ne može da bude osmi

“Parni valjak” je trenutno šesti. Na skoru je od 19 pobeda i 14 poraza, kao Makabi i Fenerbahče, dok su Baskonija i Žalgiris na 18-15.

Crno-beli će, izvesno, ići na pobedu protiv Panatinaikosa, ali tim  Željka Obradović može da bude peti i ako u tom meču izgubi.

Tu će ulog imati i njihov najveći rival Crvena zvezda. Crveno-beli se u četvrtak utakmicom protiv Fenerbahčea opraštaju od Evrolige. Trener Duško Ivanović je najavio da njegovi igrači neće kalkulisati niti se štedeti zbog toga što nade za plasman nema, već da će dati sve od sebe da do kraja posao odrade kako treba.

Istog dana i Makabi igra protiv Real Madrida, a španskom timu je pobeda važna zbog nadmetanja za prvo mesto sa Olimpijakosom, koji u isto vreme igra u Pireju protiv Baksonije.

Partizan nema mnogo domaćih igrača, ALI ONI VREDE! Srbi su doneli plasman crno-belima u Top 8

Partizanu su te dve utakmice važne, jer bi u slučaju njihovih poraza izbio na mesto ispred njih. 

Dakle, ako oni izgube, a Obradovićev tim pobedi Panatinaikos  u tom slučaju će biti peti, dok će u slučaju poraza jednog, a pobede drugog od dva pomenuta tma ili pak pobede oba tima, Partizan biti šesti.

Postoje još dva slučaja u kojima bi mogli da budu peti, a to je, čak i ako izgube, ukoliko poraze upišu Fener i „Ponos Izraela“, a Žalgiris pobedi, dok bi ishod utakmice koju odigra Baskonija bio irelevantan, odnosno u ovakvom krugu bi za crno-bele značio da su na petom mestu i ako oni pobede i ako izgube.

Ukoliko izgubi od Panatinaikosa Partizan će biti šesti ako poraze upišu i pomenuta četiri tima, odnosno ako Fenerbahče i Makabi pobede, a druge dve ekipe izgube. Postoji još jedna mogućnost da zazuzmu tu poziciju – turski i španski tim treba da pobede, a Žalgiris i Makabi da izgube.

Što se sedmog mesta tiče, koje će zauzeti samo ako ne nadigraju grčki tim, sleduje im u tri slučaja:

Ako Fenerbahče i Makabi pobede, a Baskonija i Žalgiris izgube, odnosno ako svi sem Baskonije pobede i treća varijanta je ako „Ponos Izraela“ i ekipa iz Vitorije slave, a druga dva tima upišu poraze.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare