TAČNO U PODNE: Visoki predstavnik Šmit nameće nove izmene Ustava BIH! Istekao rok za formiranje vlade

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit najavio je za danas u 12.00 časova obraćanje javnosti, a iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) nije najavljena tema njegovog obraćanja.

Sarajevski mediji objavili su da se očekuje da Šmit nametne nove izmene Ustava Federacije BiH da bi omogućio formiranje nove Vlade Federacije BiH (FBiH).

Rok za formiranje vlade FBiH istekao je juče, čime je probijen rok koji je 2. oktobra prošle godine nametnutnim izmenama Ustava odredio visoki predstavnik.

Prema Ustavu FBiH za formiranje vlade tog bh. entiteta potrebna je saglasnost predsednika FBiH i oba potpredsednika.

Predsednica FBiH Lidija Bradara (HDZ BiH) i Igor Stojanović (SDP) dali su saglasnost za formiranje entitetske vlasti, koju bi činile stranke okupljene oko probosanske koalicije „Trojka“ – SDP, Narod i Opravda (NiP) i Naša stranka, zajedno sa HDZ BiH.

Potpredsednik iz bošnjačkog naroda Refik Lendo (SDA) nije dao saglasnost za formiranje nove Vlade Federacije BiH, jer smatra da u vlasti treba da bude Stranka demokratske akcije koja na prošlogodišnjim oktobarskim izborima osvojila najviše poslaničkih mandata u Predstavničkom domu parlamenta FBiH i ima većinu u bošnjačkom klubu u Domu naroda tog bh. entiteta.

Šmit bi, kako ocenjuju sarajevski mediji, danas mogao nametnuti nove promene Ustava FBiH, prema kojima će biti moguće formirati vladu uz saglasnost predsednika i jednog potpredsednika FBiH, a da je samo pitanje da li će to biti privremena ili trajna odredba.


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare