SVAKI PAMETNI TELEFON MOŽE DA BUDE PRISLUŠKIVAN: Pristup bilo kom uređaju može se kupiti za 500 dolara na dark netu 

Svaki pametni telefon može da bude prisluškivan i špijuniran bez instaliranja nekog posebnog softvera za tu namenu, upozorila je danas kompanija Dast mobajl (Dust Mobile) na Međunarodnom forumu o sajber bezbednosti u Lilu, na severu Francuske.

„Za 500 dolara mesečno na dark netu (koji nije vidljiv na običnim pretraživačima), haker može, samo znajući broj telefona, da daljinski i bez vašeg znanja locira vaš telefon, presretne i sluša pozive i ima pristup vašim porukama“, navela je kompanija.

Dodala je da haker čak može da neke poruke izmeni i pošalje ih nekom drugom sa vašeg broja. Može i da obavi telefonske razgovore sa vašeg broja.

Kompanija je razvila sistem zaštite od tog malo poznatog rizika od hakovanja. Taj sistem može da primeti ako hakeri koriste neke bezbednosne propuste na SIM karticama ili sistemima koji omogućavaju komunikaciju između dve osobe koje nemaju istog operatera.

Ti propusti su prisutni od početka, jer su ti komunikacioni protokoli između operatera prvobitno dizajnirani bez zaštite jer su tim protokolima samo operateri imali pristup.

Sada svako potencijalno može da ima pristup tome. Kompanija Dast mobajl je napravila zaštitnu SIM karticu koja u slučaju hakerskog napada uključi alarm i odmah blokira napad. Takva kartica je posebno namenjena preduzećima i državnim ustanovama.

Kartica može da otkrije i napade takozvanog sistema IMSI-Catcher, koje koriste obaveštajne službe.

Hakerski napadi na mobilne telefone su postali sve više sofisticirani, sa softverom koji se diskretno instalira na telefon i špijunira njegov sadržaj.

Jedan od najpoznatijih takvih softvera je Pegaz.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare