ŠMIT TRAŽI PROCESUIRANJE DODIKA ZBOG „NEGIRANJA GENOCIDA“, ako Sarajevo krene da hapsi lidera Srpske Bosni je odzvonilo?! 

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, pozvao je nadležne institucije da „istraže i procesuiraju sve slučajeve negiranja genocida“.

– U vezi sa nedavnim izjavama predsednika RS Milorada Dodika, visoki predsednik Kristijan Šmit je istakao da u civilizovanom društvu nema mesta glorifikovanju ratnih zločina i negiranju genocida. Samo iskren, istinit i odgovoran pristup događajima iz prošlosti može obezbediti budućnost ispunjenu uzajamnim razumevanjem i zajedničkim prosperitetom za sve. 

Navodi se i da je prema Krivičnom zakonu BiH„negiranje genocida, počinjenog 1995. godine u Srebrenici, krivično delo“.

Šef OHR kao da ne čuje upoyorenja iz Banjaluke, tačnije kao da želi da demontira dejtonsku BiH! Srpska je nebrojeno puta poručila da neće tolerisati napade, a pogotovo ne pokušaje hapšenje njenih zvaničnika. 

To bi, jasno je stavljeno do znanja i međunarodnoj zajednici, ali i Sarajevu, značilo definitivan kraj BiH i osamostaljenje Srpske!   

Šmitova reakcija usledila je posle „bukvice“ koji je Dodik održao lideru SDA Bakiru Izetbegoviću! Najstrašnije i ovoj priči ke to što je sef OHR po ko zna koji put otvoreno stao na stranu muslimana i Sarajeva, iako mu je u opisu8 posla da bude korektivni faktor i neutralan!   

Podsetimo, Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srpska legalna i legitimna, a da je lider SDA Bakir Izetbegovićnezadovoljan svojom i pozicijom svoje stranke nakon izbora.

– Ja sam dobio izbore, 12 puta za redom. Izetbegović je ogorčen na svoju poziciju. Pokušali smo da napravimo zajednički pristup, ali su oni imali drugačije, skrivene namere. Putem podmićivanja različitih ljudi, da se donose samo odluke u korist SDA – rekao je Dodik  u Banjaluci komentarišući poslednje napade Izetbegovića na Republiku Srpsku koju je nazvao „genocidnom tvorevinom“, a njeno rukovodstvo optužio da je „napravilo udruženi zločinački podvig“.

Dodik je Izetbegovića nazvao „političkim luzerom i gubitnikom“.

– Ne postoji genocid, to je način na koji on želi da se vrati na scenu. Republika Srpska je legalna. Još uvek razmišljamo o BiH koja je formirana Ustavom, ali u zavisnosti situacije, mi imamo plan. Ne zavisimo od BiH, od nje samo imamo probleme. Pokušaćemo da razgovaramo, ako je to moguće, a Republika Srpska jasno iskazuje svoju političku volju – rekao je Dodik.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare