ŠTA SE DEŠAVA NA KRIMU? Novi objavljeni satelitski snimci pokazuju SVI PUTINOVU PANIKU (FOTO)

Objavljeni su novi satelitski snimci Krima koje prikazuju zamršenu mrežu rovova na okupiranom poluostrvu.

Rusija je izgradila na desetine odbrambenih struktura, koje se protežu kilometrima, piše Vašington post.

Snimke je Vašington postu dostavila kompanija Maksar.

Dodaje se da građevine pokazuju koliki je strah Rusije od gubitka Krima.

– Ruska vojska, očigledno, shvata da će Krim morati da se brani u bliskoj budućnosti -rekao je Ijan Matvejev, ruski vojni analitičar.

Odbrana se brzo podigla, uoči očekivane prolećne ofanzive Ukrajine. Za samo nekoliko nedelja, Rusija je izgradila na kilometre utvrđenja u blizini Vitina, grada na zapadnoj obali Krima – iako analitičari kažu da je malo verovatan amfibijski napad.

Budućnost Krima je teška tema. Ukrajina je više puta najavila da će povratiti Krim.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je da će ga vratiti pod kontrolu svoje zemlje, ali ruski predsednik Vladimir Putin obećao je da ga nikada neće odustati.

Geografija regiona predstavlja velike poteškoće i za Ukrajinu i za Rusiju. Krim je povezan sa kopnenom Ukrajinom uskim, močvarnim prolazom zemlje koji bi mogao da zaustavi ofanzivu. Ali blizina poluostrva frontu takođe bi se mogla pokazati opasnom za rusku okupaciju, izolujući njene snage i stavljajući ih u lak dohvat ukrajinskog oružja.

Čime kopaju rovove

BTM-3, mašina za kopanje rovova iz sovjetskog doba, kopa brzinom od oko pola kilometra na sat, čak i kada je zemlja smrznuta.

Američka vojska se jednom začudila ovim mašinama, napisavši u internom izveštaju iz 1980. da ništa slično ne postoji u Sjedinjenim Državama, Evropi ili Japanu.

Rovovi se grade kombinacijom upotrebe mašina i fizičkog rada. Počeli su da se pojavljuju na celom poluostrvu, ali se čini da su koncentrisani duž obalnog područja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare