MNOGI STAVILI LETNJE GUME, A SNEG OKOVAO SRBIJU! Vozači u strahu od kazne, Okanović otkriva da li krše zakon 

Sneg koji je jutos napadao u Srbiji napravio je probleme vozačima, a mnogi se pitaju da li mogu biti kažnjeni zbog korišćenja letnjih guma. Tim povodom razgovarali smo sa Damirom Okanovićem iz Agencije za bezbednost saobraćaja.


Srbiju je jutros prekrio sneg, a zbog otežanih uslova na kolovozima došlo je do nekoliko saobraćajnih nezgoda. 

Letnje gume po snegu

Korišćenje zimskih guma obavezno je po zakonu do 1. aprila kada se menjaju letnjim pneumaticima, a od tog datuma zimski pneumatici nisu obavezni u slučaju da se na putu nalazi led i sneg. 

Ipak, mnogi vozači pitaju se da li mogu biti kažnjeni zbog korišćenja letnjih guma u zimskim uslovima vožnje.

 Ko danas učestvuje u saobraćaju sa letnjim gumama nije u prekršaju, ali je u velikoj opasnosti – kaže za Informer.rs Damir Okanović iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Iako vozači koji u zimskim uslovima vožnje koriste letnje gume ne mogu biti kažnjeni, Okanović savetuje da se zimski pneumatici koriste kada ima snega. 

Cena zamene guma

Na oglasnicima u Srbiji se može naći ponuda zamene zimskih guma, a cena zamene zimskih guma na letnje gume, po jednom točku, iznosi od 400 do 600 dinara, zavisno od toga da li je u pitanju čelična ili aluminijumska felna. Ova se cena odnosi na gume prosečnih dimenzija (15″ i 16″), dok za gume većih dimenzija, kao i nestandardne dimenzije zamena kod vulkanizera iznosi i 1.500-2.000 dinara po točku. U ovu cenu uračunata je usluga balansiranja i montaža/demontaža.

Kako navode vulaknizeri većina vozača u Srbiji još uvek nije stavilo letnje gume, što je olakšavajuća okolnost s obzirom na današnje uslove vožnje.

Onima su koji su skinuli zimske pneumatike savetuju vraćanje posebno ako putuju na planine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare