SVET KORAK BLIŽE KATAKLIZMI Rusija potvrdila: Premestiće svoje nuklearno naoružanje na samu granicu sa NATO zemljama

Rusija će svoje taktičko nuklearno oružje premestiti blizu zapadnih granica Belorusije na sam prag NATO-a, izjavio je danas ruski izaslanik u Minsku. Ovo je potez koji će verovatno izazvati dodatnu eskalaciju sukoba Moskve sa Zapadom. Belorusija se na zapadu graniči sa NATO zemljama, Poljskom, Letonijom i Litvanijom.

U jednom od najproklamiranijih nuklearnih signala iz Rusije od početka invazije na Ukrajinu pre 13 meseci, predsednik Vladimir Putin izjavio je 26. marta da će Rusija u Belorusiji stacionirati taktičko nuklearno oružje.

Dve susedne zemlje formalno su deo „zajedničke države“ i godinama su u pregovorima o daljoj integraciji, procesu koji se ubrzao prošle godine, nakon što je Minsk dozvolio Moskvi da koristi belorusku teritoriju za slanje trupa u Ukrajinu.

„Uradićemo to uprkos pobuni iz Evrope i SAD“ 

Oružje će „biti premešteno na zapadnu granicu naše savezne države i ojačaće mogućnosti za osiguranje sigurnosti“, rekao je ruski ambasador u Belorusiji Boris Grizlov za belorusku državnu televiziju.

„To će biti učinjeno uprkos buci iz Evrope i Sjedinjenih Država“, rekao je Grizlov, koji nije precizirao gde će oružje biti stacionirano, ali je potvrdio da će skladište biti dovršeno, prema Putinovoj naredbi, do 1. jula, a zatim premešteno na zapad Belorusije, prenosi Blic.

Belorusija se graniči s istočnim krilom NATO-a

Belorusija se graniči na severu s Litvanijom i Letonijom, a na zapadu s Poljskom, koje su redom deo istočnog krila NATO-a, nakon ruske invazije na Ukrajinu pojačanog dodatnim trupama i vojnom opremom.

SAD i drugi saveznici Kijeva izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti da Rusija pošalje taktičko nuklearno oružje u Belorusiju, a američki predsednik Džo Bajden to je ocenio „zabrinjavajućim“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare