SNIMLJEN TRENUTAK KADA TATARSKI UZIMA STATUU SA SKRIVENOM BOMBOM?! Usledila je eksplozija u kojoj je on poginuo, a 30 ljudi povređeno u kafiću u Sankt Petersburgu (VIDEO)

Broj povređenih u eksploziji u kafiću u centru Sankt Peterburga, u kojoj je poginuo ratni izveštač Vladlen Tatarski, porastao je na 30, saopštilo je rusko Ministarstvo zdravlja.

Kako je u nedelju saopštilo Ministarstvo zdravlja, 24 osobe prebačene su sa lica mesta u bolnice u Sankt Peterburgu, prenosi TASS.

– Još šest osoba je kasnije zatražilo medicinsku pomoć – navelo je rusko ministarstvo.

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je ranije sinoć da je poginuo ratni izveštač Vladlen Tatarski u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu.

Eksplozivna naprava koja je eksplodirala u kafiću u Sankt Peterburgu je bila puna eksera i šrafova i ciljala je upravo Tatarskog, dodao je portparol ministarstva.

Snaga eksplozivne naprave bila je veća od one koju bi proizvelo 200 grama TNT, piše Blic.

Lokalno tužilaštvo okruga Sankt Peterburg pokrenulo je istragu.

Predali mu statuu sa eksplozivom?

Snimak objavljene na društvenim medijima prikazuju eksploziju i povređene ljude na ulici. Još nije jasno ko je odgovoran za detonaciju bombe. Vladimir Tatarski (pravim imenom Maksim Fomin) bio je prominentni propagandist ruske državne politike te je glasno podržavao ruski rat u Ukrajini.

Na događaj koji se juče održavao u kafiću u Sankt Peterburgu, inače rodnom gradu ruskog predsednika Vladimira Putina, bio je pozvan kao govornik.

U ruskim medijima pojavili su se kontradiktorni izveštaji o eksplozivnoj napravi kojom je ubijen Tataraski. Prema izvorima ruskog ministarstva koje su citirali državni mediji, Tatarskom je neposredno pre eksplozije poklonjena statua, te se sumnja da je u njoj bila sakrivena bomba.

Na aplikaciji Telegram pojavili su se snimci na kojim se vidi kako mu osoba predaje statuu u kafiću, ali još nije potvrđeno je li u njoj zaista bio eksploziv.

Ko je bio Tatarski?

Za razliku od mnogih drugih ruskih vojnih blogera i režimskih kremaljskih novinara u Ukrajini, Tatarski je nosio oružje u borbenim operacijama, javlja BBC-jeva dopisnica iz Rusije, Olga Ivšina.

Govorio je sa fronta u Ukrajini, a „proslavio se“ prošle godine nakon što je objavio snimak snimljen u Кremlju, u kojem kaže: „Ubićemo svakoga, ubićemo svakoga, opljačkaćemo svakoga ko nam treba. Samo onako mi volimo.“

Video je snimljen na ceremoniji u Кremlju koju je priredio ruski predsednik Vladimir Putin, koji je najavio aneksiju četiri delimično okupirana regiona Ukrajine, što je potez koji je izazvao međunarodnu osudu.

Кafić u kojem je ubijen Tatarski ranije je bio u vlasništvu osnivača zloglasne ruske plaćeničke grupe Vagner, Jevgenija Prigožina. Ruskog blogera je na aplikaciji Telegram pratilo više od pola miliona ljudi. Iako je podržavao rusku invaziju na Ukrajinu, kritikovao je neke aspekte ruskog rata.

Ciber Front Z, grupa koja sebe naziva „Ruska informaciona armija“ na Telegramu, objavila je da je angažovala kafić u Sankt Peterburgu za jučerašnji događaj. „Došlo je do terorističkog napada. Preduzeli smo određene mere bezbednosti, ali one nažalost nisu bile dovoljne“, saopštili su posle eksplozije.

Tatarski se pridružio ruskim separatističkim snagama još 2014. godine, kada su zauzeli delove Donjecke i Luganske oblasti na istoku Ukrajine. Rođen je u Makijivki u Donjecku. Prema sopstvenim rečima, pridružio se donjeckim pobunjenicima nakon što je pušten iz zatvora gde je služio kaznu zbog oružane pljačke banke.

Podsetimo, Donjeck je jedan od četiri ukrajinska regiona čiju je aneksiju prošle godine najavio ruski predsednik Putin. Кada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu krajem februara prošle godine, Tatarski se vratio u bitku i komentarisao rat na društvenim mrežama iu ruskim državnim medijima.

Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, objavio je na Tviteru posle jučerašnje eksplozije da se u Rusiji „pauci proždiru u činiji”, sugerišući da se unutrašnji politički sukobi u Rusiji pretvaraju u „domaći terorizam”.

Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, pohvalila je Tatarskog i blogere poput njega na Tviteru, opisujući ih kao „branioce istine“.

„Ruski novinari stalno žive pod pretnjom odmazde Кijeva. Tatarski je bio opasan za Ukrajinu, ali se hrabro borio do kraja, ispunjavajući svoju dužnost“, saopštila je Zaharova.

Privedena osumnjičena?

Darija Trepova iz Sankt Peterburga privedena je zbog sumnje da je ubila Tatarskog, javio je Interfaks pozivajući se na obavešteni izvor.

Darija Trepova, rođena 1997. godine, privedena je pred istražitelja, rekao je sagovornik agencije.

Prema njegovim rečima, istraga ima razloga da veruje da je Trepova donela u kafic kutiju sa bistom Tatarskog, u kojoj je bila eksplozivna naprava.

Interfaks navodi da još nema zvaničnu potvrdu ove informacije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare