CRNA GORA BIRA PREDSEDNIKA Mladi Jakov izlazi na crtu iskusnom Milu: Uzbudljiva trka za šefa države, biračka mesta otvorena

Crna Gora danas bira predsednika države, a u drugom krugu izbora na glasačkom listiću su samo dva kandidata: Milo Đukanović, aktuelni šef države i lider DPS i Jakov Milatović, kandidat Pokreta „Evropa sad“. Deo javnosti smatra da su ovo izbori „biti ili ne biti“ za najdugovečnijeg crnogorskog političara, koji je na vlasti, u kontinuitetu, bezmalo 30 godina.

Đukanović je u prvom krugu predsedničkih izbora, koji su održani 19. marta osvojio 36, a Milatović 29 odsto glasova. U svoju pobedu u drugom krugu ubeđeni su i jedan i drugi, a u fotelju u vili „Gorica“ sešće onaj ko osvoji većinu glasova izašlih birača.

7.00 – Otvorena glasačka mesta

Biračka mesta u Crnoj Gori na kojima će građani glasati za novog šefa države otvorena su jutros u 7 sati.

Prvi krug predsedničkih izbora održan je 19. marta, kada se vodila borba između sedam kandidata. U toj trci su učestvovali predsednik DPS Milo Đukanović, jedn od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandića, zastupnica SDP Draginja Vuksanović Stanković, predsednik Demokrata Aleksa Bečić, zamenik predsednika Pokreta „Evropa sad“ Jakov Milatović, čelnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i influenser i nezavisni kandidat Jovan Radulović Jodžir.

Broj birača

Od prvog do drugog kruga izbora desila se neobična promena, za dve i po nedelje Crna Gora je dobila gotovo 1.500 novih birača.

Značajan rast za tako kratak period, a tamošnji stručnjaci ukazali su da treba da bude i predmet posebne analize jer je u najavi situacija u kojoj će broj glasača prevazići broj stanovnika države.

U novom spisku je 543.599 birača, a u onom po kom je 19. marta održan prvi krug izbora za šefa države 542.154.

Đukanović je u prvom krugu predsedničkih izbora, koji su održani 19. marta osvojio 36, a Milatović 29 odsto glasova. U svoju pobedu u drugom krugu ubeđeni su i jedan i drugi, a u fotelju u vili „Gorica“ sešće onaj ko osvoji većinu glasova izašlih birača.

Ko je protivkandidat Mila Đukanovića – Jakov Milatović

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad u drugom izbornom krugu u Crnoj Gori Jakov Milatović pripada plejadi mlađih crnogorskih političara, koji je u žižu političke javnosti došao ulaskom u vladu premijera Zdravka Krivokapića na mesto ministra za ekonomski razvoj. Po izglasavanju nepoverenja toj vladi, Milatović je zajedno sa bivšim ministrom finansija Milojkom Spajićem osnovao Pokret Evropa sad (PES), juna prošle godine.

Rođen je u Podgorici 7. decembra 1986. godine. Oženjen je Milenom i ima troje dece – ćerke Saru i Anu, te sina Davida. Po nacionalnosti je Crnogorac, a po veroispovesti pravoslavac.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare