KAKVO JE OVO SMRZAVANJE U APRILU?! Temperatura pada ISPOD NULE, sneg moguć i u Beogradu, negde još i jak vetar… Upaljen meteoalarm u celoj Srbiji

Pljuskovi, grmljavine, vetar, sneg i u gradovima, cela Srbija pod žutim ili narandžastim meteoalarmom – to je prognoza meteorologa sedmicu pred nama. Za razliku od marta, kada smo imali temperature i do 25 stepeni, april je počeo kao da je zima! Sedmicu pred nama, tako, obeležiće veoma hladno vreme sa čestim padavinama.

Današnji dan počeo sa kišom, negde i sa pljuskovima i grmlјavinom. Kasnije posle podne i uveče sledi nam postepeni prestanak padavina i razvedravanje prvo na severu i zapadu zemlјe.

Sutra, u nedelju, trebalo bi da bude delimično oblačno, međutim mogući su pljuskovi, a maksimalna temperatura prognozirana je na 17 stepeni. 

Temperatura ide u minus, moguć sneg i u Beogradu

A onda od nedelje obrt – temperatura naglo pada, u Beogradu recimo, gde je sutra prognozirano maksimum 17 stepeni, u ponedeljak će biti svega 9, a u utorak još manje – samo 2 stepena Celzijusovih. 

A tek minimalne temperature – nedelja i ponedeljka 7, utorak 1, a sreda i četvrtak ujuturu u Beogradu samo 0! U nekim gradovima poput Novog Sada, recimo, čak i ispod nule, ondsono -1! U oba grada, ali i širom Srbije u nižim predelima, tih dana je moguć i sneg.

Osetno hladnije sa čestim padavinama

Kako se navodi na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), sledeće nedelјe biće oblačno sa čestim padavinama i osetno hladnije, posebno u utorak i sredu, a slab jutarnji mraz očekuje se u drugoj polovini sedmice. Veća količina padavina biće u ponedelјak u drugom delu dana, kao i u utorak, kada se u planinskim predelima očekuje od 20 do 50 cm snežnog pokrivača.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je i upozorenje za područje cele Srbije, da se sutra, 3. aprila, očekuje velika količina padavina. 

Ponedeljak, 3. april: Puno padavina širom Srbije

„U ponedelјak biće oblačno sa kišom, na planinama sa snegom, a veća količina padavina očekuje se u drugom delu dana u južnim, istočnim i centralnim predelima, od 20 do 40 milimetara za 12 sati, ponegde i više“, navodi se na sajtu RHMZ.

U ponedelјak, dodaje se u na sajtu RHMZ, uz kišu, imaćemo i vetar, a na planinama će biti i snega, čak i formiranje snežnog pokrivača! Osim, toga, prognoza je, uveče i u toku noći kiša će preći u sneg i u nižim predelima.

Što se meteoalarma tiče za sutra, pola Srbije je u žutoj, a pola u narandžastoj boji.

Vreme će biti „opasno“, odnosno na snazi je narandžasti meteoalarm, u sledećim krajevima Srbije: Istočna (zbog kiše), Jugoistočna (kiša, sneg ili led), Jugozapadna Srbija (sneg ili led – narandžasti, za kišu žuti ), kao i na području KiM (kiša, sneg ili led).

Da vreme može da bude opasno, odnosno žuti meteoalarm, „upaljen“ je Bačkoj, Banatu, Zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Pomoravlju.

Šta znače žuti i narandžasti metealarmi

Šta tačno znači žuti meteoalarm, prema legendi na sajtu RHMZ: „Vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike“.

Šta tačno znači narandžasti meteoalarm, prema legendi na sajtu RHMZ: Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Na planinama puno snega, moguć i u nižim predelima

Meteoalarma za utorak za sada nema, a aktuelna najava RHMZ odnosi se na planine.

I u ponedelјak i utorak u planinskim predelima očekuje se sneg, uz formiranje snežnog pokrivača, od 20 do čak 50 centimetara!

Međutim, najavljuju meteorolozi, u ponedelјak krajem dana i tokom noći ka utorku, kao i u utorak tokom dana, osim na severozapadu Vojvodine i u Timočkoj Krajini, i u nižim predelima moguć je sneg i formiranje snežnog pokrivača!

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare