Magla, sunce i mećava u isto vreme: Prošli smo do Zlatibora, uslovi za putovanje gotovo nemogući

Na delu puta od Kokinog Broda ka Zlatiboru uslovi za putovanje su gotovo nemogući zbog vremenskih uslova. Trenutna temperatura je -2. Istovremeno, ima magle, sunca i mećave.

Do kraja dana u svim predelima Srbije očekuje se promenljivo oblačno, a uz jači razvoj oblačnosti lokalno se očekuju pljuskovi kiše, susnežice, snega i krupe, ponegde i grmljavina.

Zbog veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska, odnosno ogromne razlike u pritisku između zapada i istoka, danas će biti veoma vetrovito, a severozapadni vetar imaće povremeno olujne udare i preko 80 kilometara na čas. Zbog olujnih udara vetra, biće neophodan i oprez, piše Telegraf.

Maksimalna temperatura biće danas od čest do 10°C, u Beogradu do osam. Na planinama će biti ledeno, uz temperature i ispo -5°C. Današnje temperature biće niže i za osam stepeni od prosečnih za kraj marta.

U pojedinim predelima Srbije danas je padala krupa, ponegde i pljusak snega, a ove retke, ali ne i neuobičajene pojave mogle bi čak biti praćene i grmljavinom.

Za nastanak krupe potrebna je hladna i nestabilna vazdušna masa uz nisku nultu izotermu. Potreban je i izražen temperaturni gradijent, pogotovo u nižim slojevima atmosfere. U tom sloju temperatura vazduha naglo opada sa visinom. Krupa se formira u konvektivnim oblacima (oblaci vertikalnog razvoja) koji su od donje baze do vrha u sloju sa negativnom temperaturom vazduha. Reč je uglavnom o sloju plitke konvekcije. U takvim oblacima prisutno je mešanje ledenih kristala i prehlađene vode, tako da se u njima formiraju i pahulje i zrna krupe.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare