AMERIČKA BANKA OTKUPLJUJE PROPALU BANKU SVB: Danas se otvara 17 podružnica SVB-a kao Frst Sitizen

Američka banka Frst Sitizen (First Citizen) otkuptiće ukupne depozite i zajmove banke SVB koja je bankrotirala početkom marta, objavila je noćas američka bankarska uprava FDIC.

Transakcija se odnosi na 72 milijarde dolara aktive, objavila je FDIC navodeći da će se danas 17 podružnica SVB-a otvoriti kao Frst Sitizen.

Krah Banke Silicijumske doline SVB (Silicone Valley Bank) izazvao je paniku u bankarskom sektoru u SAD, sa posedicama koje su uticale i na evropska tržišta.

SVB koja je bila bliska tehnološkom sektoru iznenada se našla u teškoćama kada je objavljena prodaja finansijskih obveznica u vrednosti od 21 milijardu dolara, sa gubitkom od 1,8 milijardi dolara i namere da poveća kapita.

Usledila su masovna povlačenja novca i vlasti su 10. marta ocenile da je nesolventna i preuzele kontrolom nad aktivom banke, što je bio najveći bankrot banke u SAD od 2008. godine. ; Od sada će svim zajmovima i depozitima te ustanove upravlljati banka Frst Sitizen, dok će uprava FDC voditi računa o 90 milijardi dolara preostale aktive.

Kolaps SVB-a potresao je bankarsku industriju i zbog toga su FDIC i drugi regulatori u SAD-u delovali da zaštite štediše i spreče širi finansijski haos. ; SVB čije sedište je u Santa Klari u Kaliforniji krahirala je 10. marta kada su deponenti pojurili da povuku novac uz strahovanje da je banka u teškoćama. To je bila druga najveća banka u američkoj istoriji koja je krahirala.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare