TORNADO SRAVNIO GRAD SA ZEMLJOM Apokaliptične scene iz Amerike: Raste broj mrtvih, traga se za preživelima: „SAKRIO SAM SE U KADU, TO ME JE SPASLO“ 

Najmanje 25 ljudi je poginulo, a desetine su povređene u opasnoj oluji koja je, praćena tornadom, protutnjala državom Misisipi.


Ekipe za potragu i spasavanje danas su nastavile da iskopavaju ruševine tragajući za preživelima, a stotine građana su raseljene.

– To je tragedija – rekao je guverner Tejt Rivs na Tviteru, misleći na „razornu štetu“ nakon što su tornada prodrla kroz Misisipi, 150 kilometara od zapada ka istoku.

– Obim gubitaka i štete danas je evidentan u svim pogođenim oblastima – rekao je on nakon posete Silver Sitiju, jednom od najteže pogođenih gradova.

Roling Fork je skoro potpuno sravnjen sa zemljom. Automobili su smrskani, cigle i staklo razbacani po ulicama. Jedan stanovnik rekao je za Bi-Bi-Si da je imao sreće što je preživeo i otkrio da je potražio sklonište u kadi.

Timovi za potragu i spasavanje rade na pronalaženju žrtava.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u saopštenju da su to užasne slike i naglasio da će zemlja učiniti „sve što može da pomogne… koliko god bude potrebno“.

Tornada, meteorološki fenomen koji je teško predvideti, česta su pojava u SAD, posebno u centru i jugu zemlje.

Nakon razornog tornada koji je pogodio jug SAD, američki predsednik Džo Bajden proglasio je rano jutros vanredno stanje u državi Misisipi.

Ovom odlukom, najteže pogođenim okuzima Kerol, Hamfris, Monro i Šarki u siromašnoj delti Misisipija, stavljena su na raspolaganje sredstva iz federalnog budžeta, prenosi AP, pise Blic.

Administrator Federalne agencije za vanredne situacije Din Krizvel, trebalo bi danas da obiđe ugrožena područja i izvrši procenu štete.

Nacionalna meteorološka služba (NMS) upozorila je u međuvremenu da i danas preti opasnost od ozbiljnijih vremenskih nepogoda sa snažnim vetrovima, gradom i mogućim tornadom u istočnoj Luizijani, južnom i centralnom Misisipiju i južnoj i centralnoj Alabami.

Na osnovu prvih procena, tornado je klasifikovan kao EF-4 jačine, što znači da je bio praćen vetrom brzine od 265 do 320 kilometara na sat, saopšteno je iz NMS.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare