Rigorozni pregledi, upoznavanje sa naoružanjem, naporni marševi: Šta mlade čeka na obuci za specijalce 

Konkurs za prijem novih profesionalnih vojnika u 63. padobransku, 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije „Kobre“ odnosi se na mladiće i devojke do 30 godina starosti, uključujući i one koji nisu završili vojnu obuku

Ostalo je još šest dana za prijavu svih onih koji bi hteli da postanu deo specijalnih jedinica.Komandant 72. brigade za specijalne operacije Miroslav Talijan kaže za RTS da su zadovoljni odzivom i da se može očekivati još konkursa, zato što će se specijalni sastavi popunjavati po fazama. Talijan je opisao i šta čeka one koji se prijave i odu na obuku.

Konkurs za prijem novih profesionalnih vojnika u 63. padobransku, 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije „Kobre“ odnosi se na mladiće i devojke do 30 godina starosti, uključujući i one koji nisu završili vojnu obuku.

Brigadni general dr Miroslav Talijan, komandant 72. brigade za specijalne operacije rekao je u Dnevniku RTS-a da su za sada zadovoljni odzivom i da su se stvorili uslovi za odabir najboljih.

„Pošto su prijave kovertirane, mi znamo otprilike strukturu. Ima onih koji nisu služili vojni rok, ima onih koji su služili vojni rok, takođe ima i devojaka, žena. Tako da su se stvorili uslovi da se ispuni svrha selekcije, a to je da se izabere kvalitativan broj potreban za naš sastav“, istakao je Talijan.

Za očekivati je, dodaje, da bude još konkursa, zato što će se specijalni sastavi popunjavati fazno.

„U prvoj fazi se popunjavaju 72. i 63. i Kobre kao specijalne jedinice. Zatim sledi popunjavanje specijalnih formacija drugog i trećeg nivoa“, navodi Talijan.

Šta čeka one koji se prijave i odu na obuku

Komandant 72. brigade za specijalne operacije opisao je šta čeka one koji se prijave i odu na obuku.

„Dobro je poznato da su rigorozni pregledi i čitava paleta, arsenal testiranja – od biološko-psiholoških do sociološko-kulturoloških testiranja. Slede i bezbednosne provere, inicijalne provere fizičkih sposobnosti, potom za one koji nisu služili vojni rok sledi osnovna obuka, gde će bazično biti upoznati sa naoružanjem i vojnom opremom, izvršiti niz pripremnih gađanja i dati vojničku zakletvu, gde će se zavetovati otadžbini. Nakon toga, sledi selektivna obuka koja traje 10 nedelja, odnosno za 72 dana za 72. brigadu. Veoma su naporni sadržaji, koji uključuju i marševe sa opterećenjem, usiljene marševe sa malo sna, sa viškom opreme“, ističe Talijan.

Kada je reč o motivima kandidata, kaže da je novac snažan motivator, ali da nije jedini, pise Telegraf.

„Njih čeka prvo jedan stroj koji je zbratimljen, bezbednosno čist stroj ljudi koji se raduje njihovom dolasku i koji će im pomoći da prebrode sve krize. Pored toga, mi imamo sve uslove, savremenu uniformu, naoružanje, vojnu opremu, imamo poligone, vežbališta, sportski centar sa savremenim kardio-centrom, sa teretanama, borilačkim salama, otvoreno i zatvoreno strelište. Sve je to ono što mi pružamo kandidatima tokom obuke u cilju da ih spremimo za najsloženije zadatke“, zaključuje Talijan.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare