RAĐA SE NOVA VAZDUŠNA SUPERSILA Udružile se četiri države u Evropi, hangari im puni borbenih aviona

Namera četiri nordijske zemlje je da uspostave kapacitete za zajedničke operacije u vazduhu.

Zemlje na severu Evrope zbijaju redove u svojoj odbrani iz vazduha.

– Snaga naše zajedničke nordijske flote je uporediva sa vazduhoplovnim snagama vojske neke od velikih evropskih zemalja – prokomentarisao je komandant danskog ratnog vazduhoplovstva, general-major Jan Dam, nakon što je sa svojim kolegama iz Švedske, Norveške i Finska u NATO bazi nemačkom Ramštajnu potpisao deklaraciju kojom se objavljuje namera integracije vazdušnih snaga severa Evrope.

Na ovaj način bi se, nevezano za članstvo u NATO-u, koje u slučaju Švedske opstruira Turska, izvršila integracija dela vojnih snaga tih zemalja, i to u, kako stručnjaci ističu, najpotentnijem delu vojne saradnje evropskog severa. 

Kako se navodi u saopštenju objavljenom u petak, namera četiri zemlje je da uspostave kapacitete za zajedničke operacije u vazduhu.

I ranije se, dok se senka Turske nije nadvila na ulazak Švedske i Finske u NATO, predviđalo se da će saradnja u PVO biti najvažniji deo pristupanja ovih do sada neutralnih zemalja NATO savezu.

General-major Dam rekao je Rojtersu da Danci žele da istraže mogućnost „integrisanja operacija vazdušnog osmatranja“ i deljenja radarskih podataka i obaveštajnih informacija.

– Želimo da ih koristimo kolektivno, a to je nešto što još ne radimo. Znate li kakva je to flota – rekao je general-major.

Norveška ima 57 američkih borbenih aviona F-16 i 37 aviona F-35. Još 15 borbenih aviona F-35 čeka na isporuku. 

Finska ima 62 aviona F7A-18 Hornet i čeka isporuku 64 aviona F-35. 

Danska ima 58 F-16 i čeka isporuku 27 F-35. Švedska ima više od 90 sopstvenih Gripena. 

Reč je o preko 300 borbenih aviona u hangarima i skladištima i preko stotinu novih naručenih aviona.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare