„PAR IZ SRBIJE ČEKAO BEBU 14 GODINA, A SAD SU U PANICI“ Doktorka o očaju roditelja čija su deca primila povučenu BSŽ vakcinu: „Plakali su kad sam im rekla da će biti sve u redu“

Pre samo nekoliko dana iz svih zdravstvenih ustanova povučena je serija Torlakove BSŽ vakcina, jer nema dovoljnu aktivnost. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je to urađeno pošto jedna količina ove vakcine protiv tuberkuloze ima minimalna odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka. Zbog ove situacije mnogi roditelji su zabrinuti za zdravlje svoje dece, a oni čija deca su primila ovu vakcinu su u panici šta će biti sa njihovim mališanima.

O svemu ovome oglasila se i Slavica Plavšić, doktorka kojoj su se javili roditelji koji su više od 14 godina pokušavali da dobiju dete, a koje je po rođenju zbog komplikacija primilo upravo naknadno povučenu vakcinu.

– Odavno me nije nešto ovako potreslo i pomerilo kao danas suze ovog očajnog oca. Posle 14 godina, dobili su bebu, rođenu 17. januara. Mesec dana je provela na neonatologiji. Otpuštena je iz bolnice 3. februara kada je i primila BSŽ vakcinu. Sada je dobro, napreduje, sve je u redu – kaže ona.

Međutim, strah, panika i suze usledile su nakon saznanja da je njihova dugo očekivana beba primila BCG vakcinu koja je hitno povučena.

– Juče su čuli vesti o povlačenju BCG vakcine i ostali izbezumljeni. Na otpusnoj listi deteta stoji broj povučene serije sumnjivog kvaliteta 2710822. Nisu spavali, čovek nije otišao na posao, naprosto sluđeni od brige i nemoći, ne znaju šta da rade i kome da se obrate – kaže ona.

Roditelji razočarani

Dodaje da su roditelji razočarani, i da ne znaju kome više da veruju.

– Čovek je ogorčen na zdravstvo, vakcine, na ceo sistem jer više nikom ništa ne veruje. Zamolila sam ga da pregleda levu ruku bebice i da slika levu podlakticu i nadlakticu. Beba je tada sisala, pa su sačekali da završi doručak – navodi ona.

– Objasnim im da se vakcina-primila, da je ovo ožiljak u formiranju i da baš tako treba da izgleda. Da će tek kasnije, za oko dva meseca dobiti svoj konačni oblik. Objasnila sam im da nema razloga za brigu i paniku i da je sve u najboljem redu. Onda su oboje počeli da plaču još više zbog pomešanih osećanja i ko zna kakvih misli i strahova sa kojima su se borili – dodaje ova doktorka.

Prema njenim rečima, kada ih je uverila da vakcina neće loše uticati na zdravlje njihovog deteta roditelji bili kao ponovo rođeni! „Hvala doktorka, ne znam kako da vam se odužim za sve ovo što radite“.

Nije prvi put

Ovo nije prvi slučaj problema sa BCG vakcinama u Srbiji. Prošle godine bebe u porodilištima u Srbiji štitile su bugarske BCG vakcine. Javnost je ovo saznala nakon incidenta u GAK „Narodni front“ kada je oko 600 beba primilo fiziološki rastvor umesto vakcine protiv tuberkuloze.

Do zabune je došlo zbog različitog pakovanja bugarske i Torlakove vakcine. Naime, Torlakova vakcina se pakuje zajedno sa rastvaračem, dok bugarska ima odvojeno suvu materiju i aktivnu supstancu. Tako je sestra mislila da je ampula u kojoj je aktivna supstanca, odnosno samo rastvarač zapravo cela vakcina.

UDARNA VEST.rs


Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare