KIPTI BES U FRANCUSKOJ: U incidentima na protestu zbog gradnje rezevoara vode 35 povređenih, od kojih pet teže 

Francuske vlasti saopštile su večeras da je 35 osoba povređeno u incidentima koji su izbili između demonstranata i policije na protestu u centralnom delu zemlje protiv gradnje rezervoara vode, preneo je list Mond (Le Monde) na svom sajtu.

Vlasti su navele da je u incidentima povređeno 35 ljudi, od kojih pet teže, naveo je pariski list i dodao da su organizatori skupa, inače zabranjenog zbog straha od nasilja, saopštili mnogo veći broj povređenih, oko 200.

Tri povorke demonstranata su jutros krenule prema mestu gradnje rezervoara vode. Na putu do tog mesta i na samom mestu su izbili sukobi sa policijom koja je upotrebila suzavac.

Prema navodima policije, bile je oko 6.000 ljudi, dok organizatori navode broj od 20.000.

Vlasti su rasporedile 3.200 žandarma i policajaca da nadgledaju taj zabranjeni skup protiv projekta gradnje rezervoara vode za poljoprivredu.

Nasilje su osudili premijerka Elizabet Born (Elisabeth Borne) i ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen (Gerald Darmanin).

Policija je pre početka skupa privela 11 osoba kod kojih je pronašla oružje.

List Mond preneo je da su danas održani protesti zbog predloga zakona o imigraciji u nekoliko gradova, među kojima u Parizu, Lilu, Nici, Renu, Kanu, Orleanu, i Monpeljeu.

Na tim skupovima je bio mnogo manji broj ljudi u odnosu na ranije skupove protiv reforme penzionog sistema. Veliki protesti su najavljeni naredne nedelje.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare