KAD JE PRE 9 SATI?! Noćas je sat pomeren, a to znači samo jedno: Ova 4 simptoma će nas zbog toga mučiti i do DVE NEDELJE, evo kako da se što pre naviknete na novo vreme 

Nedelja je zvanično neradni dan, ali ipak ima i onih koji su i tog dana od rane zore uveliko na poslu. Ovaj radni dan počeo je sat vremena ranije a to može značiti da ste umorni, rasejani, pospani, ili da vas boli glava. Stručnjaci kažu da je svako pomeranje sata stres za organizam, ali ne brinite, trajaće samo nekoliko dana dok se organizam ne navikne. Kod nekih ljudi, možda i malo duže, do dve nedelje.

Osim navedenih tegoba koje se danas mogu javiti zbog ranijeg ustajanja, tu je i smanjena produktivnost, te je važno da večeras odete ranije u krevet, ne pijete kafu ili čaj posle 18 časova, kako bi ste ranije zaspali i ranije se probudili.

Dr Ljiljana Velkov, profesor anatomije i fiziologije, u razgovoru za „Blic“ kaže da se mnogi žale kako na promenu vremena, tako i na pomeranje sata, ali da je važno uvek otići malo ranije u krevet, kako bi se organizam navikao.

-Vikendom se sat pomera iz nekoliko razloga, ali svakako i zbog tog privikavanja. Pošto je sutra ponedeljak, radni dan, nabolje je da legnete večeras ranije kako biste se probudili na vreme i da ne zakasnite na posao. Pomeranje sata je očigledno neminovno, a mi smo navikli na to iako nam prvih nekoliko dana ne prija. Ipak, mnogim ljudima smeta i onda je potrebno vreme da se naviknu. Popijte kafu, uzimajte tečnosti dovoljno, doručkujte na vreme, jedite voće, povrće, fiizički se krećite tokom dana i onda će vam biti lakše uveče da zaspite a sutradan i da se ranije probudite. Da bi se organizam navikao potrebno je nekoliko dana, ipak svaki organizam je priča za sebe, pa tako kod nekoga može to privikavanje trajati i malo duže – objašnjava dr Velkov.

Zašto pomeramo sat

Kada je pomeranje sata u pitanju, mnogi postavljaju pitanje „da li moramo to da radimo“, odgovor je potvrdan i za to postoji razlog. Tako je i Slobodan Bubnjević, fizičar i naučni novinar, iz Instituta za fiziku u Beogradu, objasnio za „Blic“ razlog je da bismo manje živeli u mraku, a više na svetlu.

– Argumenti iz života u Srbiji u prilog tome su da ako ne bismo poslednjeg vikenda u martu prelazili na ukazno, odnosno letnje računanje vremena, deca koja se rađaju u proleće i leti, a kojima je sunce kao svim bebama važno za razvoj zbog vitamina D, imala bi sat vremena manje dnevnog svetla. Takođe, budući da 20. juna mrak pada u 19 sati i 27 minuta, đaci koji idu u popodnevnu smenu bi se cele godine, od oktobra do kraja maja, vraćali kući po mraku. U najtoplijim danima na početku jula sunce bi izlazilo pre 4 sata ujutru i u vreme kad ustajemo, oko 7 sati, temperatura bi već bila iznad 30 stepeni. Ovi efekti su posebno izraženi u zemljama na jugu Evrope i na obodima vremenskih zona, gde se nalazi i Srbija – rekao je Bubnjević navodeći samo neke razloge, zašto je to potrebno.

Nedovljno sna utiče na imunitet

Prema rečima lekara, nedovoljno sna utiče i na imunitet, ali i na kompletno funkcionisanje, a svaki stres izaziva napetost.

-Stres je potrebno smanjiti, a smanjićete ga ako ste tokom dana fizički aktivni, ako se zdravo hranite, ne preskačite terapiju ako imate neki hroničnu bolest… Boravak na otvorenom, lagana šetnja pre spavanja će vam u tome pomoći, vetrite prostorije takođe… Kasna večera se ne preporučuje, obavite to između 19 i 20 časova, makar dva sata pre spavanja. Ako se samo malo potrudite i okrenete ka zdravim navikama, neće biti problema. Sat vremena manje sna nije malo, i jeste stres nekoliko dana jer ste izašli iz uobičajenih okvira, ali ako zaspite ranije onda vam neće nedostajati taj jedan sat – objašnjava dr Velkov.

Izbacivanje iz ravnoteže

U Zavodu za javno zdravlje u Subotici, u Centru za promociju zdravlja, objasnili su za „Blic“ „kada promenimo sat, neminovno je da se drugačiji probudimo, jer svako takvo pomeranje je izbacivanje iz ravnoteže, iz uobičajenog ritma na koji je naš organizam navikao“.

– Imamo određene hormone koji nas štite, to su hormoni sna i oni nas pripreme za odmor i rad u toku dana. Zato je potrebno vreme adaptacije na ovu promenu. Što je osoba mlađa brže će se adaptirati, ali promenu ove vrste svi osete. Neko samo prve sedmice, a neko i dve do tri nedelje kasnije – objasnila je specijalista socijalne medicine dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra.

Zdrav san, takođe može poremetiti i korišćenje elektronskih uređaja, te se savetuje da izbegavajte pre spavanja da gledate TV ili koristite mobilni telefon. Takođe, smanjite količinu kafe koju inače pijete i potrudite se da izbegavate konzumiranje teške hrane pre spavanja, piše 24sata.hr.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare