Vučević: Razgovarali smo o aktuelnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji i ratu u Ukrajini 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas u Ljubljani sa ministrom odbrane Republike Slovenije Marjanom Šarecom, u okviru zvanične posete toj zemlji.

Nakon svečanog dočeka uz počasni stroj Garde, usledio je tet-a-tet razgovor ministara Vučevića i Šareca, a zatim i sastanak delegacija koje su predvodili.

U obraćanju nakon sastanka, ministar Vučević izrazio je zadovoljstvo posetom Sloveniji i razgovorima sa slovenačkim kolegom u kojima je naglašena međusobna saradnja i pružanje pomoći tokom elementarnih nepogoda.

– Želim da podvučem da ako, ne daj Bože, opet dođe do sličnih situacija kakve je Slovenija imala tokom požara, računajte da će Republika Srbija staviti na raspolaganje sve što ima i nesebično podeliti sa svojim prijateljima u Sloveniji, kao što smo zahvalni Republici Sloveniji na pomoći koju je pružala mojoj državi Srbiji za vreme poplava 2014. godine. To građani Srbije i srpski narod neće nikad zaboraviti, rekao je ministar Vučević.

Miloš Vučević
foto: Printscreen Instagram

Kako je istakao, teme razgovora bile su aktuelna politička i bezbednosna situacija i rat u Ukrajini.

– Tema je i pozicija naših država, uvažavajući činjenicu da je Slovenija članica NATO, da je Srbija vojno neutralna država, država koja ima vrlo jasan stav da priznaje Ukrajinu u međunarodno priznatim granicama, naglasio je ministar odbrane Srbije.

On je govorio i o tome da se na sastanku razgovaralo i o učešću pripadnika slovenačke vojske u sastavu KFOR-a na Kosovu i Metohiji te izrazio zahvalnost Srbije, pre svega srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, na angažovanju slovenačkih vojnika.

– To je jedan korektan odnos i ministar Šarec je bio, ako se ne varam, dva puta u poseti na Kosovu i Metohiji i uverio se kakva je situacija, ne samo u jedinicama slovenačke vojske i KFOR-a, nego i kakvo je razmišljanje domicilnog stanovništva. Obišao je i neke od najvažnijih duhovnih i kulturnih objekata za naš narod i našu državu i na tome sam mu zahvalan – rekao je ministar Vučević.

Govoreći o ostalim temama današnjih sastanaka, ministar odbrane Srbije istakao je da je bilo reči o unapređenjima vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje.

– Namenska industrija Srbije kupuje ne mali broj proizvoda, sirovina, elemenata za naše naoružanje i vojnu opremu od slovenačkih kompanija. Razgovarali smo i o mogućim zajedničkim projektima povodom zajedničke proizvodnje određenih borbenih sistema i kako možemo da unapredimo tu saradnju, razumejući sve što se dešava u svetu, razumejući da je krenula sveopšta trka u naoružavanju širom sveta pa i u našem regionu. Moramo biti svesni toga, ne da želimo da neko ratuje ili strada, nego da čuvamo bezbednost i suverenitete svojih država uvažavajući jedne druge, tako da smo mi s pozicije Srbije veoma zainteresovani da zadržimo i, ako je moguće, unapredimo bolju ekonomsku i vojnotehničku saradnju sa kompanijama iz Slovenije – poručio je srpski ministar odbrane.

Miloš Vučević
foto: Printscreen Instagram

Ministar Vučević, na kraju svog obraćanja, zahvalio je Sloveniji što podržava evropski put Srbije i ministru Šarecu na ličnom anganžmanu i tome što je uvek imao pozitivan stav prema Srbiji na evropskom putu.

Ministar odbrane Republike Slovenije Marjan Šarec istakao je značaj jačanja saradnje između Slovenije i Srbije koje imaju veoma dobre bilateralne odnose, dodajući da se dobra saradnja i solidarnost posebno pokazuje u slučaju prirodnih katastrofa. On je izrazio zahvalnost za pomoć naše zemlje u borbi sa požarima koji su proteklog leta pogodili Sloveniju i posebno istakao važnost saradnje u vanrednim situacijama među državama u regionu.

– Bilateralna saradnja na polju odbrane i vojske je već uhodana i uglavnom je na svim poljima od zajedničkog interesa. Saradnja je u prvom redu na polju vojne medicine, zatim veterine, obrazovanja i određenih logističkih segmenata, kao i saradnja u obuci jedinica, rekao je ministar Šarec.

Ministar odbrane Slovenije izjavio je da je susret bio prilika i za razmenu mišljenja o aktuelnim prilikama na polju bezbednosti u regionu, a posebno o ratu u Ukrajini, regionalnoj saradnji i saradnji u međunarodnim operacijama i misijama.

– Zapadni Balkan je strateški veoma važan region i naša spoljna i bezbednosna politika je usmerena upravo na područje Zapadnog Balkana. Učestvujemo u brojnim međunarodnim operacijama i misijama. Slovenija ima u ovom regionu aktivnu ulogu, od naše vojne prisutnosti preko različitih oblika podsticanja stabilnosti, bezbednosti i razvoja. Slovenija će i dalje raditi na produbljivanju saradnje na području odbrane i bezbednosti, rekao je ministar Šarec i dodao da je prioritetna uloga Slovenije usmerena na rešavanje zajedničkih izazova, kao što su hibridne pretnje.

Ministar Šarec rekao je da je važna saradnja u okviru regionalnih inicijativa i da Slovenija i Srbija odlično sarađuju u okviru Balkanskih vojnomedicinskih snaga. On je istakao važnost razgovora o arhivi nekadašnje zajedničke države i ponudio pomoć u digitalizaciji zajedničkog arhivskog nasleđa.

Dva ministra razgovarala su o reformama odbrane i modernizaciji vojske. Susret je bio prilika da ministar Šarec predstavi delegaciji Ministarstva odbrane Srbije promene dugoročnog programa razvoja i ulaganja u opremanje slovenačke vojske do 2040. godine.

Ministar Vučević posetio je danas u Narodnoj skupštini u Ljubljani i članove Odbora za odbranu Republike Slovenije gde je razgovarao sa predsednikom Odbora dr Martinom Premkom.

Ministar Vučević, sa članovima delegacije, posetiće danas i Poligon Pokljuka na kojem se obučava 132. gorski puk.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare