Danas proslavljamo MLADENCE – evo koji običaji prate OVAJ DIVAN PRAZNIK, a šta se tradicionalno nosi kao poklon! 

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Dan Svetih Četrdeset Mučenika, praznik u narodu poznatiji kao Mladenci, a za njega su vezani mnogi običaji.

Mladence prema običajima slave supružnici u prvoj godini braka, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Na taj dan mladi tek venčani u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone i na taj način pomažu na početku njihovog braka i života. Mlade domaćice dočekuju goste i pokazuju svoje umeće i spretnost spremajući 40 posebnih kolača, takozvane „mladenčiće“.

Mladenci su inače datum kada se crkva i vernici sećaju stradanja Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom. Tako je 22. mart posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom, piše Žena Blic. Na venčanjima u crkvi, na glave mladenaca se stavljaju venci, koji imaju trostruku simboliku:

  •    carski venci – svaki čovek je car u svom malom carstvu u svojoj kući
  •   mučenički venci – jer u braku treba podnositi žrtve
  •    venci besmrtne slave – u Hristovom carstvu.

Na ovaj dan, običaji nalažu, žene rano ustaju i mese mladenčiće za dug, srećan i sladak život, a nakon toga ih nude svim posetiocima koji u toku dana svrate u goste. Posećivanje mladenaca i donošenje poklona su savremeni običaji, ali sada već široko rasprostranjeni svuda. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali ipak tog dana u goste dolazi samo najuža porodica i prijatelji.

Mladenci uvek padaju u vreme posta, pa i hrana koja se tog dana sprema mora da bude u skladu sa tim – zbog vere, zdravlja i napretka mladog venčanog para i dece. Na Mladence je, kažu, pored mladenčića, dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.

Kako je danas običaj mladencima doneti neki poklon, mnogi se pitaju šta bi bilo najprikladnije. Većina ljudi će odneti neki kućni aparat, što je sasvim primeren poklon, sve dok znate da mladencima baš to treba. U svakom slučaju, kao i kod svakog poklona, bitna je pažnja, a ne količina novca koja se izdvoji za poklon.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare