OTKRIVENA PAKLENA ŠEMA ZA KRIJUMČARENJE STRANACA! Srpska turistička agencija švercovala Induse u EU! 

S.J., vlasnica „Simpli travela“ na krijumčarenju stranaca zgrnula minimum 150.000 evra. Ona im je bez licence, omogućila da legalno borave u Srbiji , što im je bila samo usputna stanica do Zapadne Evrope.

Vlasnica srpske turističke agencije „Simpli travel“ mesecima je posredovala u švercovanju Indusa preko Srbije u Evropsku Uniju. Kako Informer saznaje, S.J. je na njihovom krijumčarenju zaradila minimum 150.000 evra! 

Naime, S. J. (45) bez dozvole za posredovanje u zapošljavanju stranaca svakom Indijcu kog je „uvezla“ u Srbiju, a potom mu omogućila da nastavi put ka EU, naplaćivala po 5.000 evra.

Ona je sarađivala sa indijskom agencijom „Baharat“ koja joj je slala stanovnike indijske provincije Panjab, a ona ih je zapošljavala u Srbiji i tako im omogućila da legalno borave u našoj zemlji. Međutim, već nakon desetak dana, radnici iz Indije, kojima je ovo samo bila stanica na putu ka Zapadnoj Evropi se nisu pojavljivali na poslu, što je izazvalo sumnju poslodavaca. Jedan od vlasnika firme slučaj je prijavio policiji, nakon čega je reagovala inspekcija rada, a istragom je utvrđeno kako je funkcionisala čitava šema. 

Kako za Informer navodi naš izvor, S. J. je svog indijskog partnera upoznala putem poslovne društvene mreže „Linkedin“ i ubrzo ušla u biznis za koji nije imala nikakvu dozvolu. 

 Prvo je radila za drugaricu koja se legalno bavila posredovanjem u dovođenju indijskih radnika u domaće firme. Kada je naučila posao, odlučila je da to radi sama, ali ovoga puta bez poštovanja zakona. S. J. je upravo u ovom poslu videla priliku za brzu i veliku zaradu. Kada se spojila sa partnerom iz Indije, dogovorili su šemu za transfer radnika. Ukratko, Indijci koji su želeli da se domognu Zapadne Evrope dolazili su potpuno legalno u Srbiju jer im je vlasnica agenicije S.J. nalazila zaposlenje u domaćim firmama – priča izvor Informera.

Nakon što bi potpisali ugovor sa firmom, radili bi izvesno vreme, a kada bi im se stvorili uslovi da nastave put ka EU, oni se više ne bi pojavljivali na poslu.

Kupila džip, otplatila pola velikog kredita!

Izvor upoznat sa ovim slučajem za Informer navodi da agencija S.J. poslovuje kao subagent drugim velikim turističkim agencijama. 

– Nije bila zadovoljna kako zarađuje, imala je veliki kredit. Iako je u dobrim odnosima sa bivšim suprugom ni on nije imao primanja koja bi je izvukla iz finansijskih problema. Nakon što se upustila u šverc Indijaca, vrlo brzo je otplatila pola kredita, počela da nosi markiranu garderobu, kupila džip Audi Q3! U njenom okruženju, mnogi su primetili da se nešto čudno sa njom dešava. Znali su da je nešto veliko po sredi, jer gde god da je radila pre turističke agencije, sa poslodavcima se rastajala u zloj krvi. Više njih ih je tužilo čak i za otuđivanje imovine, bila je i na poligrafu… Ko je znao Sanju, znao je da je i ovaj put sklopila pakt sa đavolom – kaže naš izvor.

– Tada bi S. J. sledovalo nekoliko desetina hiljada evra od indijskog partnera. Nekada je novac dobijala unapred, pre nego što Indijci počnu sa radom, a nekada bi je i njen indijski agent častio za dobro obavljen posao, nakon što uspeju da napuste Srbiju. Takođe, novac bi dobijala i od firmi kao naknadu za to što im je obezbedila jeftinu radnu snagu, oko 250 evra po čoveku – kaže naš sagovornik.

Kako objašnjava, kada bi se poslodavci pobunili što su Indijci koje je dovela prestali da se pojavljuju na poslu, S.J. bi ih ubeđivala da slučaj ne prijavljuju policiji i da će im dovesti nove radnike.

– U pitanju su bile razne firme, od onih u kojima se pakovalo voće i povrće, restorana brze hrane, radionica za proizvodnju manjih uređaja… Zanimljivo je da je Sanja legalno prijavljivala radnike, samo što je u njihovim ugovorima pisalo da rade pet dana u nedelji, osam sati dnevno, dok su oni u realnosti radili šest dana u nedelji sa desetočasovnim radnim vremenom i platom od 400 dolara. Svakako, njima to nije bio problem, jer su znali da samo kupuju vreme do odlaska na Zapad. Kada su se vlasnici jedne firme koji su angažovali Indijce preko S.J. pobunili jer su im brzo pobegli, ona je činila sve da ih ubedi da je ne prijavlju. Za uzvrat joj je gazda Indijac poslao popriličnu svotu novca kao poklon, ali na njenu žalost, ova firma je ipak odlučila da pokrene postupak – objašnjava naš izvor.

Nije odustajala

S. J. je tada shvatila da se stvari komplikuju, ali je ipak nastavila da „švercuje“ Indijce. Imala je čak i šemu po kojoj je radila kada je uzimala novac od onih koji su se spremali za beg iz Srbije.

 Kupila bi karticu za mobilni telefon, a potom bi slikala novčanicu od 20 dinara i slala je sa tog novog broja agentu u Indiju. On bi joj potom javio lokaciju u Beogradu gde da dođe da podigne pare za svoje usluge. Tada bi stizala na adresu, Indijcu bi davala tu novčanicu sa 20 dinara, a on bi uporedio kontrolni broj sa onim sa slike, kako bi utrvrdio da je to upravo S.J. Ona bi tada dobijala sumu novca, koja je uvek bila veća od 5.000 evra ili dolara, a nekada je išla i do 20.000 – navodi naš izvor.

Međutim, čak i kada joj je inspekcija zatvorila agenciju jer nije imala licencu za posredovanje u zapošljavanju stranaca, S.J. nije odustajala od unosnog biznisa. 

– Uprkos tome što se u početku uplašila, nije odustala od posla. Čak je dobila poziv da ode u Rumuniju, gde je za određene usluge u krijumčarenju Indijaca dobila 18.000 evra – navodi naš sagovornik.

Informer je kontaktirao sa S.J., ali ona do zaključenja ovog broja nije odgovarala na pitanja.


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare