Da li će nastavnici morati da pravdaju svaku ocenu roditeljima? Oglasilo se Ministarstvo prosvete

Najava da će nastavnici biti obavezni da pišu obrazloženje za svaku negativnu ocenu na zahtev roditelja iz Ministarstva prosvete demantuju.

– U izmenama člana 82. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja – Prigovor na ocenjivanje, ocenu i ispit, nema suštinske izmene i neće se menjati u celini. Osnovna izmena će ići u pravcu preciziranja nadležnosti za odlučivanje o prigovoru na ocenu iz vladanja u toku školske godine i na zaključnu ocenu iz vladanja – kažu za „Danas“ iz Ministarstva.

U radnoj verziji zakonskih izmena nije bilo uneto rešenje o navodnoj obavezi nastavnika da daju pisano obrazloženje za svaku ocenu ukoliko to od njih zatraže roditelji.

Član 82 u aktuelnom zakonu predviđa da se roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik učenika ima pravo da podnese prigovor na ocenu i obaveznog predmeta, izbornog programa i aktivnosti i iz vladanja u toku školske godine.

Takođe, može da uputi prigovor na zaključnu ocenu iz obaveznog predmeta, izbornog programa i aktivnosti i iz vladanja na kraju prvog i drugog polugodišta, kao i prigovor na ispit.

Prigovor na ocenu iz obaveznog predmeta, izbornog programa i aktivnosti i iz vladanja u toku školske godine podnosi se direktoru škole u roku od tri dana od saopštenja ocene.

Prigovor na zaključnu ocenu iz obaveznog predmeta, izbornog programa i aktivnosti i iz vladanja na kraju prvog i drugog polugodišta podnosi se direktoru škole u roku od tri dana od dana dobijanja đačke knjižice, odnosno svedočanstva, osim za đake završnih razreda u roku od 24 sata, a isti rok važi i za prigovor na ispit.

Važeći zakon propisuje da o svim prigovorima odlučuje direktor, u saradnji sa stručnim saradnikom i odeljenjskim starešinom, prethodno pribavljajući izjavu nastavnika.

U radnoj verziji izmena ZOSOV-a ovaj član je samo detaljnije razrađen, ali je i dalje ostalo identično rešenje da su, pre nego što nadležni u školi donesu odluku da li je prigovor roditelja na ocenu opravdan ili ne, obavezni da pribave izjavu nastavnika.

Međutim, u slučaju da je prigovor podnet na ocenu iz vladanja, o tome da li je opravdan ili ne odlučuje direktor škole u saradnji sa stručnim saradnikom, uz prethodno pribavljenu izjavu odeljenjskog starešine.

Pravnici sa kojima je beogradsli list razgovarao napominju da je suština izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja da se unesu usvojeni predlozi Radne grupe za prevenciju nasilja, što je iskorišćeno kao prilika da se promene još neki članovi, prenosi Telegraf.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare