SI U KREMLJU, POČEO NEFORMALNI SASTANAK SA PUTINOM! Plan za Ukrajinu? – Putin odmah rekao stav Rusije!



Lideri su se pozdravili u predstavničkom kabinetu u prvom korpusu Kremlja. Razgovor protiče u ličnom formatu, a zatim će lideri nastaviti dijalog tokom večere.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je kineskom lideru da mu je zadovoljstvo što lično može da mu čestita na novom mandatu, kao i da je njegov rad tokom protekle decenije dostojno ocenjen.

Prema njegovim rečima, Kina i Rusija imaju mnogo zajedničkih zadataka i ciljeva.

Ruski predsednik je saopštio da je pažljivo proučio plan Kine za rešavanje krize u Ukrajini.

– Plan Kine u vezi s Ukrajinom će moći da se razmatra. Rusija je uvek otvorena za pregovarački proces i s uvažavanjem se odnosi prema kineskom planu o Ukrajini – istakao je Putin.

Putin je, takođe, naveo da Kina zauzima pravedan i uravnotežen stav u vezi s većinom međunarodnih pitanja.

– Simbolično je to što smo se sastali pre tačno deset godina – tada ste prvi put posetili Rusiju u svojstvu predsednika Kineske Narodne Republike. Za to vreme napravili smo suštinske korake u razvoju naših odnosa – rekao je Putin Siju.

On je dodao da se trgovinska razmena Rusije i Kine povećala više od dva puta i da je sada 185 milijardi dolara.

– Kina ima jaku ekonomiju i upravu. Ona je mnogo efikasnija nego u drugim zemljama. Kina je tokom proteklih godina napravila skok, u celom svetu to izaziva istinsko interesovanja i mi vam čak pomalo zavidimo na tome – rekao je Putin.

Si Đinping se Putinu obratio kao „dragom prijatelju“, istakavši da veruje da će ga ruski narod podržati sledeće godine, na izborima za predsednika države.

– Zahvaljujući vašem jakom rukovodstvu Rusija je postigla značajne uspehe u procvatu zemlje– istakao je Si i dodao da dve zemlje treba da grade bliske uzajamne odnose.

Ovaj sastanak se već naziva prekretnicom u pozadini teške konfrontacije između obe zemlje i kolektivnog Zapada na čelu sa Sjedinjenim Državama.

Kako je ranije rekao Putinov sekretar za štampu Dmitrij Peskov, sastanak će biti održan jedan na jedan i nastaviće se tokom neformalnog ručka. On je istakao da su ovo veoma važni pregovori – lideri dve zemlje će pokrenuti najhitnije političke teme.

Planirano je i potpisivanje niza dokumenata tokom samita. Nakon sastanka, Putin i Si Đinping će dati izjave za štampu.

Predsednik Kine Si Đinping doputovao je u radnu posetu Rusiji 20. marta. To je njegova prva poseta inostranstvu nakon ponovnog, trećeg izbora za šefa države. Si Đinping je u ponedeljak, po dolasku u Rusiju, izjavio da su Peking i Moskva pouzdani partneri u svetu koji nije nimalo miran, te da je Kina spremna da zajedno s Rusijom odlučno brani međunarodno pravo.
Poseta kineskog predsednika Rusiji traje od 20. do 22. marta.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare