I TATE U SRBIJI IMAJU PRAVA NA PORODILJSKO ODSUSTVO: U 5 gradova ima najviše prijavljenih! Zna se i kad mogu da koriste ovo pravo

U Srbiji je prošle godine pravo na odsustvo radi nege deteta posle tri meseca od rođenja iskoristilo 373 muškaraca, dok je u 2021. ovo odsustvo uzelo 318 očeva i taj broj se povećava iz godine u godinu, a na to se najčešće odlučuju zbog bolje plaćenih poslovažena, prenose mediji.

Prema podacima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju vidi se da su ovo pravo najviše iskoristili očevi u Beogradu, njih 127, u Novom Sada 34, Nišu 18, Novom Pazaru 12 i Kragujevcu devet.

Kada je u pitanju starosna struktura, najviše očeva koji su tokom 2022. godine koristili ovo pravo bilo je starosti od 36 do 40 godina i od 31 do 35 godina,navodi Ministarstvo za Tanjug, a prenosi Kurir.

Prema Zakonu o radu, otac deteta može da koristi pravo na porodiljsko odsustvo, koje inače traje do navršena tri meseca od dana porođaja, u slučaju kada majka napusti dete, premine ili je iz drugih opravdanih razloga sprečena da koristi to pravo, a od trećeg meseca deteta može da koristi pravo odsustva sa posla radi brige o detetu.

UDARNA VEST.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare