Završeni maratonski razgovori u Ohridu: Očekuje se obraćanje zvaničnika 

U Ohridu se danas održao sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Pregovori su trajali više od 12 sati. Borelj će se uskoro obratiti medijima. 

22:02 Završeni razgovori u Ohridu 

Portparol EU Peter Stano potvrdio je na svom Tviter nalogu da su sastanci završeni i da će se visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj kratko obratiti novinarima.

21:16 Trilateralni sastanak ušao u 12. sat

Trilateralni sastanak još uvek traje, razgovori u Ohridu ušli u dvanaesti sat.

20.55 Bujar Osmani sa Eskobarom i Lajčakom o dijalogu Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani razgovaro je danas u Ohridu sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom o dijalogu Beograda i Prištine.

Osmani je u objavi na Tviteru naveo da su razgovarali o važnosti postizanja sporazuma Beograda i Prištine i pomoći EU i SAD u dijalogu dve strane.

– Razgovarali smo o važnosti postizanja sporazuma Kosova i Srbije i dragocenoj pomoći Evropske unije i SAD. Ohridski sporazum, Sporazum o prijateljstvu i Prespanski sporazum su primer da je rešenje kroz dijalog moguće – napisao je Osmani na Tviteru.

19:05 Eskobar: Očekujem finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izjavio je danas u Ohridu da očekuje finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

16.45 Završen prvi deo trilaterale 

Završen je prvi deo trilateralnog sastanka predsednika Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija sa evropskim posrednicima. Posle pauze, razgovori su nastavljeni.

15.26 Počeo trilateralni sastanak

Počeo trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, sa zvaničnicima EU – visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Sastanku su prethodili odvojeni bilateralni susreti Vučića i Kurtija sa Boreljom i Lajčakom. U Ohridu se danas održava sastanak na visokom nivou u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine uz posredništvo EU.

14.00 Pendarovski: Pozitivan ishod susreta Vučić-Kurti bio bi dobar za ceo region

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je u Ohridu da bi pozitivan ishod današnjeg susreta Vučića i Kurtija, bio dobar za ceo region.

„Ako na kraju susreta bude pozitivnih vesti, to je dobro za čitav region“, kazao je Pendarovski, prenose makedonski mediji.

Pendarovski je rekao da ne može da daje prognoze i dodao da Vučiću i Kurtiju želi „dobar i uspešan rad“.

On je odrečno odgovorio na pitanje da li je ovo „Dan D“ za pregovore između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, preneo je portal Vesti.mk.

11.55 Eskobar: Prilika za ceo region

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je sastanak Vučića i Kurtija u Ohridu istorijska prilika.

„Ovo je zaista prilika da se odmakne daleko od događaja iz 90-ih i daleko od događaja iz 1999. i krene u 21. vek„, rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje šta su njegova realna očekivanja od današnjeg sastanka, on je rekao da je najveće očekivanje finalizacija implementacije aneksa sporazuma o normalizaciji.

11.55 Počeo sastanak Borelja i Lajčaka sa Kurtijem

U Ohridu je počeo sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Prethodno se sa Boreljom i Lajčakom sastao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon sastanka Borelja i Lajčaka sa Kurtijem, predviđen je trilateralni sastanak.

11.10 Stoltenberg poručio da su pregovori važni

„Dogovori pod okriljem EU u Ohridu su bitni i očekujem od predsednika Srbije i Aljbina Kurtija da budu konstruktivni i naprave napredak. Ovo je ključno za dugotrajnu stabilnost i budućnost regiona u Evropi i evroatlantskoj strukturi“, naveo je Stoltenberg na Tviteru.

Generalni sekretar NATO je dodao da će KFOR „nastaviti da radi na tome da na Kosovu bude situacija stabilna i miroljubiva“.

11.02 Kurti: Razgovaraće se o planu implementacije

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas, uoči razgovora sa predstavnicima EU, da će u Ohridu biti razgovora o planu implementacije sporazuma „jer nema gotovog teksta“.

„Sve dok nema gotovog teksta, ne može biti zaključenja razgovora, a dok nema zaključenja razgovora, ne može biti ni dogovora. Ovde sam za principijelan, otvoren, ozbiljan dijalog koji treba da rezultira dogovorom, a dogovor znači konačan i usaglašen tekst. Nisam došao na razgovore o razgovorima, već na razgovore o sporazumima“, rekao je Kurti, preneo je „Reporteri“.

Kurti je, pre sastanka sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, istakao da je, osim što je optimista, došao „sa dobrom namerom i voljom“.

„Želim da ranije postignuti sporazum, koji nažalost nije potpisan u Briselu 27. februara, bude nastavljen kroz razgovore o planu implementacije i na ovaj način da se završi sporazum o normalizaciji“, dodao je Kurti.

On je istakao da će uraditi sve najbolje za javni interes i sve građane bez razlike za nacionalnu pripadnost.

Premijer Aljbin Kurti obratio se novinarima nakon sastanka koji je imao sa šefom Demokratske unije za integraciju (DUI) Alijem Ahmetijem, a da je posle razgovarao sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

„Potom ću ići na sastanak sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a onda ću imati bilateralne sastanke sa evropskim posrednicima, sa Boreljom i Lajčakom, koji prethodi trilateralnom sastanku“, dodao je Kurti.

10.42 U Ohridu počeo sastanak Vučića, Borelja i Lajčaka

10.35 Borelj poručuje da su oči EU i Zapadnog Balkana uprte u Ohrid

„Nakon intenzivne šatl diplomatije između Beograda i Prištine, sa predsednikom Srbije i Aljbinom Kurtijem razgovaraćemo o implementaciji aneksa – sastavnom delu Sporazuma na putu normalizacije odnosa“, napisao je Borelj na Tviteru.

10.07 Predsednik Vučić se sastao sa premijerom Kovačevskim

„Zahvalio sam prijatelju Dimitru Kovačevskom na tome što, kao dobar domaćin, želi da doprinese konstruktivnom nastavku dijaloga“, napisao je Vučić na Instagram nalogu „budućnostsrbijeav“.

9.20 Vučić stigao u Ohrid

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Ohrid. Sastanak će biti održan u Vili Ohrid.

Prethodno će se sastati sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

U Ohridu je trenutno u toku sastanak Kovačevskog i predsednika privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Sastanak, koji je sazvao visoki predstavnik EU Žozep Borelj i na kome su učešće potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, odvijaće se uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Kako je i najavila pres služba Evropske unije, prvo su se održali odvojeni bilateralni sastanci sa Vučićem i Kurtijem, jedan za drugim, nakon čega je usledio zajednički trilateralni sastanak.

Pre razgovora istaknuto je da će sastanak biti usredsređen na finalizaciju Aneksa o primeni Sporazuma EU o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare