ZABRANJENA POVORKA PONOSA U BANJALUCI: Odluka doneta zbog negativne reakcije stanovništva i mogućnosti izbijanja nasilja 

Organizacioni odbor BH Povorke ponosa saopštio je danas da je Policijska uprava Banjaluka zabranila održavanje najavljenog skupa u tom gradu, a da je sporno to što je rešenje o zabrani izdato neposredno pre početka događaja odnosno u 9:50 na dan događaja i da je tim rešenjem prekršeno pravo na okupljanje, javlja N1 BiH.

„Ovim se šalje poruka kako je zabranom održavanja događaja BH povorke ponosa rešeno pitanje potencijalnog nasilja, tako što se zabranilo okupljanje, a ne nasilje“, navodi se u saopštenju.

Kao razlog zabrane, u rešenju se navode „negativne reakcije stanovništva i udruženja građana koji su negodovali planiranom druženju aktivista LGBTQ zajednice u Banjaluci.

Kako navode iz organizacionog odbora Povorke ponosa, time je jasno stavljajeno do znanja da će pokušati nasilno da prekinu okupljanje ukoliko do istog dođe, kao i utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine između fudbalskih klubova „Borac“ i „Leotar“, odnosno „o mogućem organiziranju navijačkih grupa“, navodeći da MUP Republike Srpske, Policijska uprava Banjaluka „nije u mogućnosti da adekvatno obezbedi navedeni javni skup.

Iz te organizacije tvrde da su u skladu sa zakonskim odredbama prijave javnog događaja prijavili događaj nadležnim organima 13. marta, te da su od dana podnošenja prijave događaja bili u konstantnoj komunikaciji sa nadležnim sigurnosnim organima, koji su uveravali organizatore da mogu osigurati događaj i da nema razloga za brigu, osećaj straha i ugroženosti.

Samo dan pre održavanja događaja, u večernjim satima, organizatori su pozvani u prostorije Policijske uprave, gde su policajci u usmenom obraćanju kazali organizatorima da odustanu od organizacije događaja, jer nisu u mogućnosti osigurati skup inače će zabraniti skup.

„Naša odluka je bila jasna – mi nismo želeli da otkažemo događaj, već smo tražili od policije da u potpunosti obezbedi skup“, istakli su oni.

U međuvremenu na ulicama Banjaluke, grupa građana – navijača i huligana, istu noć, pravi bakljadu, šeta javnim površinama govoreći ‘Ubij pedera!’, na šta policija ne čini apsolutno ništa, šaljući jasnu poruku da javne površine nisu za ljudska prava i slobode, već za govor mržnje, homofobiju i fašizam“, dodali su iz organizacionog odbora BH Povorke ponosa.

„Činom zabrane održavanja događaja se još jednom naglašava važnost organizacije Povorke ponosa, kao i savezništva, te međusobne solidarnosti, jer ovo je naša zajednička borba. Vidimo se 24. juna u Sarajevu!“, zaključili su organizatori u saopštenju.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare