MARATON U OHRIDU Sastanci ušli u 11. SAT! Razgovori Vučić – Kurti – EU nastavljeni POSLE PAUZE

Nova runda dijaloga na najvišem političkom nivou održava se danas u Ohridu, gde je glavna tema evropski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. U njoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prištinski premijer Aljbin Kurti, šef evropske diplomatije Đuzep Borelj i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak. Razgovori su počeli nešto posle 10 sati a, kako je saopštila EU, „sastanak će biti usredsređen na finalizaciju Aneksa o primeni Sporazuma EU o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije“.

TRENUTNO: Zajednički sastanak Vučića i Kurtija sa Boreljom i Lajčakom OČEKUJE SE: Izjave za medije učesnika razgovora.

21.20 – Prošao još jedan sat

Trilaterala Vučić – Kurti – EU i dalje traje. Razgovori su počeli jutros nešto posle 10 časova.

21.00 – Kovačevski sa novinarima

Premijer Severne Makedonije obišao je novinare u pres centru koji prate današnju rundu dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou. 

20.40 – Eskobar o ishodu sastanaka

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je ranije danas da očekuje finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Poručio je i da fokus nije na potpisivanju, već na finalizaciju sporazuma, i istakao da dve strane ne mogu da biraju šta će da sprovedu, a šta ne iz ovog sporazuma.

20.05 – Deseti sat curi, stigao i Eskobar

Razgovori Vučića i Kurtija sa evropskim posredincima su u toku. Kako javlja RTS, u vilu „Biljana“ gde se oni održavaju, stigao je i Gabrijel Eskobar, koji je tokom prepodneva razgovarao sa Vučićem i Kurtijem.

19.05 – Pregovori još traju

Skoro četiri sata je prošlo otkako je počeo trilateralni sastanak. Za sada nije poznato koliko bi mogao da potraje

18.05 – Maraton u Ohridu

Trilateralni sastanak predsednika Srbije i prištinskog premijera pod pokroviteljstvom EU je završen posle skoro sat i po vremena. Usledila je kratka pauza, nakon čega su razgovori nastavljeni.

16.30 – Šest sati razgovora

U Ohridu je u toku razgovor Vučića i Kurtija sa evropskim posrednicima, međutim razgovori, najpre odvojeni, a zatim i ovaj zajednični, zajedno traju već šest i po sati.

15.30 – Obraćanje Borelja nakon razgovora


Nakon što runda pregovora u Ohridu bude završena, javnosti će se obratiti šef EU diplomatije Đuzep Borelj. To je najavio Peter Stano, portparol EU, dodavši da se radi o „uobičajenoj praksi“. Rekao je i da ne zna kada će današnji sastanci biti završeni.

15.20 – Počeo sastanak Vučića i Kurtija

U Ohridu je, posle više od pet sati odvojenih razgovora, počeo zajednički sastanak Vučića i Kurtija sa posrednicima iz EU.

14.00 – Policija i na čamcima

Oko Vile „Biljane“ u Ohridu, gde su u toku sastanci u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, formiran je veliki bezbednosni prsten. Stotinu policajaca raspoređeno je u ovom delu Ohrida oko vile i pres centra, prenose makedonski mediji, au održavanje bezbednosti uključeni su i policijski čamci koji patroliraju na jezeru.

13.30 – Završena bilaterala sa Kurtijem

Sastanak Kurtija sa evropskim posrednicima je završen posle sat i po vremena. Nakon njega, na agendi je zajednički, trilaterlani sastanak koji još nije počeo, prenosi „Euronews Srbija“.

13.20 – Pendarovski: Nije „Dan D“ za pregovore

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je u Ohridu da bi pozitivan ishod današnjeg sastanka Vučića i Kurtija bio dobar za ceo region. Kazao je i da ne može da daje prognoze.

Pendarovski je negirao da je ovo „Dan D“ za pregovore Beograda i Prištine pod okriljem EU.

13.00 – „EU ne želi da razmatra negativan scenario“

Italija očekuje pozitivne rezultate između Kosova i Srbije na sastanku u Ohridu, rekao je italijanski ambasador u Prištini Antonelo De Riu, prenosi „Telegrafi“. On kaže da evropska strana ne želi da razmatra negativan scenario.

– Ovih meseci smo vredno radili da donesemo pozitivan rezultat, koji približava mir regionu i intenzivira mogućnosti da Kosovo, Srbija i ostatak regiona postanu punopravni članovi evroatlantske zajednice – rekao je De Riu, prenosi „Kosovo online“.

12.30 – Ekstremisti planiraju ulične proteste

Ekstremisti iz nekoliko ultradesničarskih i proruskih organizacija u Srbiji planiraju nasilne demonstracije u danima posle sastanka u Ohridu.

Izvori „Blica“ navode da ove ekstremističke grupacije čekaju ishod ohridskog sastanka i nadaju se „potpisivanju nečega“, odnosno parafiranju neke vrste obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, što bi uzeli kao dokaz navodne „izdaje“ Kosova i Metohije, i povod za ulične proteste s nasiljem.

12.15 – Kovačevski: Normalizacija odnosa važna za ceo region

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski istakao je danas, povodom održavanja sastanka na najvišem nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu, da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova važna za ceo region.

12.00 – Počeo sastanak Kurtija sa Boreljom i Lajčakom

Nakon razgovora sa predsednikom Srbije, oko podneva u Ohridu je počeo sastanak Kurtija, Borelja i Lajčaka. Nakon toga, predviđen je trilateralni sastanak.

11.55 – Eskobar: Prilika za čitav region

Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, koji takođe boravi u Ohridu kao posmatrač, rekao je da je sastanak Vučića i Kurtija istorijska prilika.

– Ovo je zaista prilika da se odmakne daleko od događaja iz 90-ih i daleko od događaja iz 1999. i krene u 21. vek – rekao je Eskobar u intervjuu za „Radio Slobodna Evropa“, dodavši da je najveće očekivanje ima od finalizacija implementacije aneksa sporazuma o normalizaciji.

11.50 – Razgovori traju već sat vremena

Već sat vremena traje razgovor Vučića, Borelja i Lajčaka. Predsednik Srbije je objavio fotografije sa sastanka.

11.30 – Abot: Ishod zavisi od pregovarača

Nikolas Abot, ambasador Velike Britanije u Prištini, ocenio je da pozitivan ishod razgovora zavisi od političke volje pregovarača obe strane.

– Do pozitivnog ishoda ohridskih razgovora o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova može doći uz političku volju, hrabrost i pragmatizam Aljbina Kurtija i predsednika Srbije – naveo je Abot na Tviteru, i dodao da Velika Britanija podržava posrednike Evropske unije i da je spremna da pomogne u implementaciji sporazuma.

11.20 – Stoltenberg apeluje na Vučića i Kurtija

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da su pregovori između Beograda i Prištine važni, uz apel na Vučića i Kurtija da budu konstruktivni u dijalogu

– Dogovori pod okriljem EU u Ohridu su bitni i očekujem od predsednika Srbije i Aljbina Kurtija da budu konstruktivni i naprave napredak. Ovo je ključno za dugotrajnu stabilnost i budućnost regiona u Evropi i evroatlantskoj strukturi – naveo je Stoltenberg na Tviteru, i dodao da će KFOR „nastaviti da radi na tome da na Kosovu bude situacija stabilna i miroljubiva“.

11.10 – Kurti: Došao sam na razgovore o sporazumima

Uoči razgovora sa predstavnicima EU, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da će u Ohridu biti razgovora o planu implementacije sporazuma „jer nema gotovog teksta“.

11.00 – Dačić: Podrška Vučiću u pregovorima

Dok je Vučić u Ohridu, u Beogradu je održana sednici Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti kojom je predsedavao Ivica Dačić, šef diplomatije Srbije i sekretar Biroa.

Zaključeno je da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna, i da Biro daje bezrezervnu podršku naporima Vučića u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama u Prištini, pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice.

10.45 – Počeo sastanak Vučića, Borelja i Lajčaka

U Ohridu počeo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

10.39 – Borelj: Oči EU i Zapadnog Balkana uprte u Ohrid

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj izjavio je da su oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid.

– Nakon intenzivne šatl diplomatije izmedju Beograda i Prištine, sa predsednikom Srbije i Aljbinom Kurtijem razgovaracemo o implementaciji aneksa – sastavnom delu Sporazuma na putu normalizacije odnosa – napisao je Borelj na Tviteru.

10.25 – Kurti u Ohridu sa delegacijom

Prištinski premijer Aljbin Kurti takođe je jutros stigao u Ohrid, u pratnji delegacije. On je pre sastanaka sa posrednicima iz EU, razgovarao sa premijerom Severne Makedonije Dmitrom Kovačevskim kao i sa Gabrijelom Eskobarom, izaslanikom SAD za Zapadni Balkan.

Makedonska policija kontriliše oblast oko vile „Biljana“ gde se održava sastanak na najvišem političkom nivou, uz posrednike iz EU.

10.00 – „Hvala prijatelju“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je fotografije sa sastanka sa premijerom Severne Makedonije Dmitrom Kovačevskim.

– Zahvalio sam prijatelju na tome što, kao dobar domaćin, želi da doprinese konstruktivnom nastavku dijaloga – naveo je Vučić na Instagramu
Kovačevski je prethodno razgovarao sa Kurtijem, Boreljom i Lajčakom.

9.45 – Borelj sa Blinkenom o Kosovu

Šef diplomatije EU Đuzep Borelj razgovarao je sinoć sa Entonijem Blinkenom, američkim državnim sekretarom, o razvoju situacije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.

Borelj i Blinken su se saglasili da je ovo pravi trenutak da se naprave značajni koraci napred „u interesu evrointegracija Kosova i Srbije“.

9.20 – „Zbog ovoga sa Putinom, biće nam teže“

Predsednik Srbije komentarisao je juče informaciju da je raspisan nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, rekavši da svet klizi u dodatnu eskalaciju sukoba.

8.40 – Odvojeno, pa zajedno


EU je objavila da će prvo biti održani odvojeni, bilateralni sastanci sa liderima, jedan za drugim, nakon čega će uslediti zajednički trilateralni sastanak.

8.30 – Vučić: „Neće biti nikakav sudbonosni dan“

Predsednik Srbije rekao je u četvratk uveče da danas u Ohridu neće biti nikakav sudbonosni dan. Govorio je i o evropskom planu, i rekao da ne planira ništa da potpiše.

Kazao je i da Beograd i dalje nije dobio nacrt onoga što želi EU.

– Mi smo dostavili svoj predlog, Albanci svoj, ništa nismo još dobili iz Brisela – rekao je on.

8.15 – Eskobar: Očekujem sporazum do kraja godine

Uoči sastanka u Ohridu, u Beogradu i Prištini boravio je i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

On je rekao da se nada, i da misli da je moguće sporazum o normalizaciji postići do kraja ove godine, kao i da evropski predlog nije o međusobnom priznanju, već o normalizaciji odnosa.

8.05 – Borelj: Beograd i Priština da preuzmu odgovornost

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj izjavio je da od sastanka u Ohridu očekuje da rezultira dalekosežnom normalizacijom odnosa između Beograda i Prištine.

Kazao je i da put ka postizanju cilja, pridruživanju Beograda i Prištine Evropskoj uniji, vodi preko normalizacije odnosa, i da „ne postoji način da se to zaobiđe“.

7.53 – Evropski predlog za normalizaciju

Evropska unija je 27. februara objavila kompletan dokument – evropski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Taj predlog ima ukupno 11 tačaka.

7.45 – Briselska runda

U Briselu je 27. februara održan sastanak na najvišem političkom nivou, na kome su učestvovali svi oni koji su danas u Ohridu.

Razgovori su trajali više od pet sati a, kako je nakon njih rekao Borelj, Vučić i Kurti su se saglasili da nisu potrebni dalji razgovori o evropskim predlogu, da je to okvir za normalizaciju odnosa, i da su potrebni dalji razgovori.

Vučić je tada naveo da je Zajednica srpskih opština (ZSO) na prvom mestu, kao i da je „Kurti u Brisel došao sa namerom da se nešto potpiše, ali to nije prihvaćeno“

UDARNA VEST.rs



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare