UBILI SU MI OCA NI KRIVOG NI DUŽNOG NA ULICI, SNAJPEROM PRAVO U SRCE…Potresna ispovest Dragana Spasojevića iz Kosovske Mitrovice

Dragan Spasojević (51) iz Kosovske Mitrovice 17. marta 2004. godine izgubio je oca Borislava Spasojevića u napadu Albanaca na Srbe u tom gradu. Iako Borislav ništa nikome nije učinio, zbog, kako kaže Dragan, izmišljenog incidenta, stradao je ni kriv ni dužan.

– Najpre se tog dana pojavila vest da su srpski mladići jurili neku albansku decu u Čabri kod Zubinog potoka i da su se ta deca bežeći udavila u Ibru, što je bila apsolutna laž. Naravno, odmah se skupilo oko 50 Albanaca iz južnog dela Kosovske Mitrovice, čini mi se oko 11 sati, koji su prešli u severni deo grada i počeli da pucaju, gađaju kamenjem izloge i ljude… Srbi iz severnog dela su se skupili i jurnuli ka mostu, a oni su se povukli na jug. Tada su počeli rafali iz automatskog naoružanja koje su vadili iz bolničkih kola, saniteta kojih je bilo dva ili tri. Podelili su naoružanje među sobom i počeli da pucaju po severu – priča Dragan za Kurir.

Kako je, kaže, sever grada malo izdignut u odnosu na južni deo, ti rafali su bili pod uglom pa su se našle na meti i zgrade.

– Žena koja je bila na terasi na drugom spratu jedne zgrade bila je pogođena. Iz parka je trajala paljba, dok su iz solitera pucali snajperom. Moj otac, koji je bio na ulici u tom trenutku, pogođen je metkom u srce iz snajpera… – seća se Dragan dana kada je izgubio roditelja.

I sam je, kako nam kaže, bio ranjen od strane Albanaca, četiri godine ranije.

– Ja sam 7. marta 2000. bio ranjen. Bio je upad njihove grupice sa juga u Bošnjačkoj mahali. I tada je sve počelo bez ikakvog razloga, zbog nekog navodnog sukoba Srba i Albanca. Tada je ukupno 37 Srba bilo ranjeno, među njima i ja, mene je metak pogodio u preponu i nekoliko minuta sam bio bez svesti. Srećom, preživeo sam. Ne možete vi da shvatite šta znači taj njihov specijalni rat, bilo kakav scenario gledaju da naprave, da izazovu neki incident ne bi li nas napali – kaže.

Ipak, i dan-danas Dragan živi u Kosovskoj Mitrovici.

– Nije mi padalo na pamet da idem. Oženio sam se, dobio dete i živimo kako znamo i umemo – zaključuje Dragan.

Podsetimo, martovski pogrom 2004. označava pogrom srpskog civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji, koji su organizovali OVK i albanski ekstremisti. Martovskom pogromu 2004. su prethodila brojna ubistva, otmice i uništavanja imovine, u prisustvu međunarodnih snaga, koje nisu adekvatno reagovale.

Neposredan povod za realizaciju pogroma je bilo objavljivanje vesti o davljenju trojice albanskih dečaka u reci Ibar, u selu Čabra, u srpskoj opštini Zubin Potok, za čiju su smrt albanski i svetski mediji najpre okrivili Srbe iz susednog sela Zupče.

Od 17. do 19. marta 2004. godine proteran je veliki broj Srba i drugog nealbanskog stanovništva, spaljene su njihove kuće i oskrnavljeni su srpske crkve i manastiri i kulturno-istorijski spomenici.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare