Šta se to dešava? Učenici iz srednjeg Banata sve lošiji na završnim ispitima, ispod proseka republike 

Na kombinovanom testu 2022. đaci iz srednjeg Banata u proseku su osvojili manje bodova nego godinu dana ranije

Prema osvojenim prosečnim brojevima bodova na završnom ispitu, odnosno maloj maturi, učenici iz Srednjobanatskog upravnog okruga, odnosno s područja grada Zrenjanina i opština Žitište, Sečanj, Novi Bečej i Nova Crnja, prošle godine se nisu proslavili ni iz jednog predmeta.

Ovo pokazuju podaci koje je u svom redovnom izveštaju o rezultatima postignutim na završnom ispitu na kraju osnovnog obrazovanja objavio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Prosečan broj bodova osvojenih na završnom ispitu iz matematike na nivou Srbije bio je 12,33, dok su đaci iz srednjeg Banata osvojili u proseku 9,92 boda, piše Zrenjaninski.com

Što se tiče ispita iz maternjeg jezika, prosečan broj bodova na nivou Srbije je 12,55. Đaci iz Srednjobanatskog okruga su osvojili 10,91 bod.

Nije bolje ni što se tiče rezultata na kombinovanom testu. Prosečan broj bodova na nivou Srbije je 14,14, dok su učenici iz srednjeg Banata osvojili 11,89 bodova.

Najniži rezultat iz matematike od 2014. godine

Kad se rezimiraju svi podaci, prema postignućima iz matematike, od 2014. do završnog ispita prošle godine kontinuirano je iznad republičkog proseka u posmatranom periodu samo Grad Beograd. Srednjobanatski okrug se našao među onim okruzima koji su kontinuirano ispod proseka.

Prošle godine đaci iz srednjeg Banata iz matematike su postigli najniži rezultat od 2014. godine.

Identična je situacija i što se tiče ispita iz srpskog jezika. Od 2014. kontinuirano je iznad republičkog proseka samo Grad Beograd. Srednji Banat se našao u grupi sa okruzima koji su kontinuirano ispod republičkog proseka.

Isto je i sa rezultatima iz kombinovanog testa. Grad Beograd prednjači, a ovaj okrug je kontinuirano ispod proseka.

Na kombinovanom testu 2022. đaci iz srednjeg Banata u proseku su osvojili manje bodova nego godinu dana ranije.

Na testu iz matematike, postignuće ispod republičkog proseka ostvarili su učenici iz 104 opštine. Najniže postignuće imaju učenici iz Sečnja, Vučitrna, Nove Crnje, Vitine i Lipljana.

Postignuće ispod republičkog proseka na kombinovanom testu ostvarili su učenici iz 101 opštine. Najniže postignuće zabeleženo je u opštinama Lipljan, Nova Crnja, Obilić, Lebane i Novi Bečej.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare