UKRAJINA DOBIJA MOĆNO ORUŽJE Udara žestoko na neprijatelja pre nego što ga uopšte uoče: Strajker brigada namerava da Rusiji priredi PAKAO 

Svih 90 borbenih vozila Strajker koje su Sjedinjene Države obećale Ukrajini stiglo je u Nemačku na teretnom brodu.
Video snimak istovarivanja Strajkersa u luci Bremerhafen prošli vikend potvrđuje da, među standardnim nosačima pešadije M1126, pošiljka Strajkera uključuje i izviđačka vozila M1127.

M1127 bi mogli da se pokažu kritičnim jer ukrajinska vojska raspoređuje svoju novu Strajker brigadu. Visokotehnološka izviđačka vozila su konjica Strajker brigade – njeni izviđači koji se brzo kreću, vide daleko i žestoko pogađaju. Oni pomažu da se reši vekovni vojni problem – uočiti svog neprijatelja pre nego što vas uoče.

Glavna razlika između 19-tonskog M1126 Strikera na osam točkova i njegove izviđačke varijante M1127 je u tome što ovaj drugi ima ugrađeni sistem za nadzor—set precizne dnevne i noćne optike koju američka vojska naziva Long-Range Advanced Scout Surveillance Sistem, ili LRAS3.

Gledajući kroz LRAS3, posada od dve osobe u M1127 može da uoči metu udaljenu čak deset kilometara, pa čak i da odredi njene GPS koordinate. To je nešto dalje nego što većina posada tenkova može da vidi sopstvenom optikom, i mnogo dalje nego što pešadija može da vidi.

M1127, drugim rečima, daje prijateljskim trupama priliku da udare neprijatelja pre nego što neprijatelj uopšte sazna da su oni tamo i zaista zbuni neprijatelja, prema kapetanu američke vojske Endru Čeku, koji to piše u izdanju Armora iz 2021, zvaničnom tenkovskom dnevniku američke vojske.

– Кoristeći sve raspoložive mogućnosti, konjička trupa može da dobije, identifikuje i uništi neprijateljske ciljeve sa izuzetnom efikasnošću – napisao je Čelk.

Prvo, posada M1127 ili njenih pet pešadijskih izviđača određuju metu. Dalje, sekundarna platforma služi da obezbedi vizuelnu redundantnost i da pomogne u identifikaciji, kaže Čelk. Ova sekundarna platforma može biti još jedan Strajker, dodatni izviđači na osmatračnici ili mali dron.

Nakon što je potvrdio cilj, M1127 prenosi koordinate minobacačkim i raketnim timovima brigade.

– Odsek minobacača se premešta da bi se uključio u indirektnu vatru – napisao je Čelk.

Posada M1127 nastavlja da posmatra kako minobacači i projektili dolaze na poziciju.

– Кontinuiranim posmatranjem mete i prijavljivanjem bilo kakve značajne promene u držanju, posmatrači dozvoljavaju i minobacaču i timu zaduženom za rakete Džavelin da manevrišu u dometu dejstva. Za maksimalno uništenje i konfuziju, minobacači i projektili otvaraju vatru u isto vreme – dodao je.

Povezivanje nekoliko tenkova sa Strajker brigadom i njihovo uparivanje sa M1127 može rezultirati još iznenadnijim nasiljem. Ovi timovi lovaca i Strajker tenkova kombinuju svest o situaciji na velikom dometu sa ogromnom vatrenom moći.


– Izviđačke varijante, ili lovci, imaju superiornu optiku i timove za silazak koji omogućavaju sticanje mete na velikom dometu. Ubice su tada u stanju da započnu kontakt i olakšaju uništenje neprijatelja sa pozicije relativne prednosti – objasnio je Čelk.

Naravno, na Ukrajincima je kako će koristiti svoje nove Strajkere. Ali bilo bi mudro da iskoriste decenije iskustva američke vojske u upravljanju borbenim vozilima na točkovima, piše „Forbs“. Amerikanci su odavno naučili da iskoriste prednosti optike M1127, a isto bi mogli i Ukrajinci, dodaje list.

UDARNA VEST.rs




Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare