(UŽIVO) PAO – ZVEZDA Kako u Atini – pitajte Nedovića! Crveno-beli uništavaju zelene

Prvak Evrope je pao u Beogradu, a Zvezda mora da nastavi pobednički niz koji je započela u glavnom gradu da bi san o TOP 8 i dalje bio živ. Sada je vreme za pobedu u Atini, a dešavanja sa ovog meča pratite uživo na Sportalu.

Panatinaikos – Zvezda 29:40 (9:17, u toku je druga četvrtina)

29:40 – Pogotkom Parisa Linija Panatinaikos silazi na 11 poena minusa nakon 20 minuta košarke u OAKA Areni.

27:40 – Odgovara mini serijom i ekipa Duška Ivanovića, i to sa pet vezanih poena iz reketa: trojka Petruševa, a potom i lak zadatak za Kuzmića.

27:35 – Preko Kuzmića Zvezda je uspela da dođe do plusa od čak 13 poena, ali sa pet vezanih poena Derika Vilijamsa domaći sastav se ponovo dolazi na jednocifrenom minusu.

22:33 – Blista NEMANJA NEDOVIĆ! 12 poena za povremenog reprezentativca Srbije, dvocifrena prednost za Zvezdu.

22:28 – Lazarević je uspeo da vrati plus osam na konto crveno-belih, ali isti smanjuje se linije penala Marius Grigonis.

20:26 – Evo mini serije domaćih, koji na krilima Papajanisa uspevaju da smanje Zvezdin plus.

11:20 – I OPET NEDOVIĆ! Vidno je raspoložen bek Zvezde, posebno van linije 6,75. Na drugoj strani je pod košem bio siguran Volters.

Počela je druga četvrtina.


9:17 – Zvezda je vezala osam poena, dok „zeleni“ nisu imali nikakva rešenja na svojoj polovini terena. Tačku na prvu deonicu je stavio Nejt Volters, koji je prekinuo seriju promašaja njegovog tima. Na drugoj strani su poene za crveno-bele su upisali Nedović i Petrušev.

7:13 – NEMANJA NEDOVIĆ! Bivši košarkaš Panatinaikosa je pogodio za tri odmah po ulasku na teren, Zvezda ima velikih šest poena prednosti.

7:10 – BENTIIIL! Tim sa Malog Kalemegdana opet ima prednost, zaslužan je košarkaš iz Gane, koji je bio siguran u šutu van linije 6,75.

7:7 – Zvezda bez konkretnog rešenja u napadu. Dozvolili su domaćima da se vrate i dođu do izjednačenja. 

2:7 – Odlična igra Zvezda na početku meča. Lepo je proigrao Kampaco Bentila, a ovaj pogodio pod košem.

2:5 – Trojkaaa! Odličan početak Dobrića. 
2:2 – Dobrić otvara utakmicu poenima na ulazu, a onda Papajanis zakucava posle lob pasa. 

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su u sredu uveče aktuelnog prvaka Evrope ekipu Anadolu Efesa i tako stigli do važnog trijumfa, ali i vrednog jubileja. Više o tome pročitajte na vesti ispod.

Prvak Evrope je pao usred Beograda. Uspela je Crvena zvezda da napokon prekine crnu seriju poraza i dođe do trijumfa i to kakvog – Anadolu Efes je pobeđen rezultatom 94:75 u krcatoj hali „Aleksandar Nikolić“.

Otvorili su crveno-beli nedelju u kojoj ih očekuje duplo kolo najelitnijeg takmičenja na Starom kontinentu na sjajan način, a sada je pred njima novi izazov – Panatinaikos. Tim sa Malog Kalemegdana je u sjajnom raspoloženju pošao put Atine, a nada i vera u prolazak u top 8 i dalje postoji, a kako su i sami igrači Zvezde istakli „dok god postoje bilo kakve matematičke šanse za prolazak, neće se predati“.

Nisu izabranici Duška Ivanovića imali mnogo vremena za odmor, zapravo, praktično da ga nisu ni imali, ali cilj je jasan. Panatinaikos dočekuje tim sa Malog Kalemegdana u meču 28. kola Evrolige, a početak je zakazan za 20.00.

Grčki tim ne igra na zadovoljavajućem nivou ove sezone, pa ni ne čudi što se nalaze na 16. mestu. „Zeleni“ su vezali šest poraza u elitnom evropskom takmičenju i baš to crveno-beli moraju da iskoriste. Panatinaikos, možemo slobodno reći, puca po svim šavovima, glavni trener Dejan Radonjić je dobio otkaz 20. februara, a od tada tim vodi pomoćni trener Hristos Serelis, ali odlazak crnogorskog stručnjaka ništa nije promenio.

Paradoksalno, baš tih šest vezanih poraza mogu da budu i pretnja za Zvezdu, pošto „zeleni“ nemaju šta da izgube. Jedno je sigurno, u meč će ući bez opterećenja, a videli smo na primeru Albe da to može da bude „ubitačno“ za tim sa Malog Kalemegdana.

Od koga preti najveća opasnost?

Zvezda će ozbiljno morati da „zategne“ odbranu u Atini, s obzirom da Panatinaikos ima nekolicinu opasnih košarkaša, uprkos lošoj formi u tavorenju na dnu tabele Evrolige. Najveća opasnost Zvezdi pretiće od trojca Mateuš Ponitka, Dvejn Bejkon i Derik Vilijams.

Ponitka je atipičan košarkaš, a koliko može da bude ubitačan najbolje smo videli na Evrobasketu prošle godine. Bejkon je vrstan skorer, igrač sa 20 poena u rukama i definitivno prva napadačka opcija Zelenih, dok je Derik Vilijams nekoliko puta u duelima sa Zvezdom beležio sjajne partije, noseći dresove različitih evroligaša.

Kako je bilo u prvom delu sezone?

Crveno-beli i „zeleni“ su prvi put snage u ovoj sezoni snage odmerili u drugom kolu Evrolige, kada je tim sa Malog Kalemegdana dočekao atinski klub 13. oktobra. 

Košarkaši Crvene zvezde posle velike drame, neizvesne završnice i oscilacija u igri, izgubili su od Panatinaikoasa rezultatom 77:75.

Domaći tim posle velike borbe dozvolio je ekipi koju je tada još uvek vodio Dejan Radonjić da se posle tri vezana poraza u svim takmičenjima, u Beogradu vrati na pobednički kolosek. Sa druge strane, Zvezda je tada upisala drugi poraz u elitnom takmičenju.

Prokockala je Zvezda prednost od pet poena, izgubila dve lopte u ključnim trenucima, Ben Bentil od junaka je postao tragičar jer nije pogodio bitna bacanja, a na drugoj strani Mateuš Ponitka svojom minijaturom uspeo da je da donese prvi trijumf atinskom klubu u Evroligi.


Tada se u ekipi Zvezde najviše istakao Ben Bentil sa 18 poena i 6 skokova, dok se na drugoj strani najviše istakao Marijus Grigonis, sa 17 poena i tri asistencija, a pratio ga je sunarodnik Arturas Gudaitis koji je dodao 12 poena.

Posle tog trijumfa je tadašnji strateg Zvezde Vladimir Jovanović istakao:

-Hvala navijačima na podršci, dali su nam energiju. Počeli smo dobro u oba pravca, druga deonica je bila ključna. Nismo igrali dobro u odbrani. U poslednjoj četvrtini posle plus pet, napravili smo neke glupe greške i dali smo im šansu da poentiraju iz tranzicije. Imali smo pet razlike, loptu, ali smo im priliku za pobedu. Ofanzivni skok je možda presudio, imali smo šut za pobedu, promašili, promašili smo jedan penal. Kada je tako, onda bolje nismo ni zaslužilo. Dve izgubljene lopte na kraju su odlučile. Imamo velikih problema sa povredama sa igračima, to se odrazilo i večeras. Veraovali smo da ovi igrača mogu da nađu rešenje i da odluče pobednika – dodao je Jovanović. 

Međutim, sada na klupi Zvezde sedi crnogorski stručnjak, a Panatinaikos je zaista u lošoj formi, pa je svima jasno da crveno-beli u ovom duelu slove za favorita.

Faktor Kampaco

Argentinski organizator igre predstavljen je kao najjače pojačanje u istoriji kluba sa Malog Kalemegdana. Međutim, na njegov evroligaški derbi se čekalo skoro četiri meseca. Prvu utakmicu u elitnom takmičenju je odigrao protiv minhenskog Bajerna drugog marta i tada su crveno-beli uspeli da izgube dobijenu utakmicu. Posle toga je usledio i poraz u ABA ligi od Cibone, a Kampaco se, ruku na srce, u te dve utakmice nije nešto pokazao.

A onda prvak Evrope – Anadolu Efes. Eksplodirao je Argentinac i upravo je on vodi svoj tim do pobede sa 22 poena i sedam asistencija. Videla je beogradska hala „Aleksandar Nikolić“ kako se „pleše“ po terenu, a ništa manje se ne očekuje od njega i na gostovanju u Atini. Upravo bi on mogao da bude jedan od ključnih faktora i pojedinaca za pobedu Zvezde.

Crveno-beli bez kapitena, „zeleni“ bez trojice igrača

Duško Ivanović u Atini neće moći da raćuna na kapitena Branka Lazića, koji zbog povrede neće moći da igra narednik 20-ak dana.

Prvog marta se pojavila informacija da će kapiten tima sa Malog Kalemegdana morati da pauzira dve nedelje, te da na njega Duško ivanović neće moći da računa u narednim mečevima.

Tada se pisalo da Lazić ima problema sa leđima, te da će propustiti duele sa Bajernom, Anadolu Efesom i Panatinaikosom u Evroligi, kao i mečeve sa Cibonom, Partizanom u regionalnom šampionatu.

Sa druge strane „zeleni“ će biti oslabljeni za trojicu igrača. Nejt Volters je van terena zbog povrede kolena, dok se litvanski košarkaš Arturas Gudaitis nalazi van protokola zbog povrede Ahilove tetive. Poslednji na spisku je Grk Dimitrios Agravanis koji muči muku sa povredom trbušnog zida.

Šta kaže Ivanović?

Atinski zeleni su nedavno promenili trenera, a strateg crveno-belih smatra da bi to moglo da bude njihova prednost, zbog nove energije.

– Biće teška utakmica, klub je promenio trenera i uvek kada se to desi dođe nova energija, igrači žele da se pokažu u mnogo boljem svetlu. Biće novina i mnogo teže da se spremi utakmica. Mi imamo cilj i želju, hoćemo da se borimo da budemo među osam. Najbitnije je da svi igrači daju sve od sebe posebno u odbrani, verujem da je to i njima važnije nego da su se upisali u listu strelaca – rekao Duško Ivanović za klupski sajt.

Zvezda na jednu stvar čekala od Svetog Nikole

Ima nešto u tom argentinskom plesu. Ta krv nekada ne mora da se prolije, ali može da nosi Crvenu zvezdu. San o TOP 8 je živ, iako je možda gotovo nemoguće da se tako nešto i dogodi. Ali…

Ovo je ona košarkaška utakmica koju morate da gledate. Fantastično je bilo u Pioniru, gorelo je kada je Efes imao prednost, ali su se onda stubovi zdanja izgrađenog 1973. godine tresli.

Možda jeste bilo većih košarkaša i ekipa koje su lupale loptom o beogradski parket, međutim retko luđu utakmicu možete da pronađete u „moru“ onih duela koje su za pamćenje.

A imali smo sve. Baš sve. Od trojki „zapaljenog“ Dobrića koji je pokazao da mora da igra od starta, do promašaja pa buđenja Nemanje Nedovića, do tog plesa Fakunda Kampaca koji se čekao u Evroligi od Svetog Nikole i 19. decembra.

Ima nešto izgleda u tim argentinskim plesovima. U tim čarolijama koje dolaze iz zemlje tanga, ali i fudbala. Možda Lionel Mesi neće nikad osvojiti Ligu šampiona sa Pari Sen Žermenom, ali je Fakundo Kampaco konačno uradio ono što se od njega očekivalo od momenta kad je obukao crveno-beli dres.

I nije ga bilo do ovog marta. Onda nije baš najbolje vodio Zvezdu na parketu kojoj je sad svaki meč finale za TOP 8, ali je u Beogradu možda napravio veliki korak ka onome o čemu sanjaju kako košarkaši, tako i navijači šampiona ABA lige. Osvojio je prvi trofej, a bilo je vreme da sa 22 poena i tri od tri za tri poena konačno Zvezdi donese lovorike.

Ta „prokleta“ poslednja četvrtina

Sve je počelo od Albe. Koja je morala da se pobedi, a zapravo je taj ludački tim opet pobedio Zvezdu po ko zna koji put. Ta ekipa je verovatno prokleta, a sa sobom je donela i prokletstvo poslednje četvrtine. Imala je Zvezda možda konce igre, ali se sve raspalo u poslednih 10 minuta.

Međutim, to se sve, kao kada na kompjuteru „uradite“ copy-paste, dogodilo i protiv Bajerna u Minhenu samo šest dana kasnije. Da ekipa koju predvodi Duško Ivanović, stručnjak koji je poznat po defanzivno-savršenoj pripremi meča, u poslednjem kvartalu primi 35 poena, onda zaista nešto nije kako treba. Nešto je tu umešalo prste, a tada su mnogi odustali od Crvene zvezde.

Da sve bude treća, ali nesreća, potrudila se Cibona koja je upravo u poslednoj četvrtini pokazala da Zvezda nije nepobediva ni u ABA ligi. I kada su svi mislili da će šampion Evrope, doduše bez Micića i Larkina, uspeti da se prošeta parketom Pionira dogodilo se ono što je možda i logično.

Iako je ponovo bilo uspona i padova, bilo je trenutaka kada je Mbaj uspeo da za četvrtinu ima četiri od četiri za tri poena, kada je Žižić kažnjavao sve ono što su promašivali crveno-beli, Crvena zvezda je na krilima Fakunda Kampaca i Ognjena Dobrića, ali i ostalih „ratnika“, doživela da u poslednjoj četvrtini razbije prvaka Starog kontinenta.

Kada se lomilo, tada je Zvezda konačno uspela da bude na svom, očekivanom nivou onda to bude 26:8 što je zapravo donelo duplu pobedu, jer su tako crveno-beli u međusobnom skoru sada bolji od Efesa. Dakle, korak je napravljen, ima ih još sedam koje moraju da se naprave kako bi se taj TOP 8 igrao i u Pioniru. Ako je to uopšte moguće.

Videćemo da li je ovo prekretnica posle užasnog perioda u kojem se osvojio Kup Koraća, ali je Evroliga debelo ispaštala. Pa, ako su čekali Kampaca od Svetog Nikole, možda baš sada Zvezda preokrene sve.

UDARNA VEST.rs




Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare