PREMIJER SEVERNE MAKEDONIJE NAJAVIO: „Uvešćemo Jevreje u Ustav, oni su kod nas izuzetno VAŽNA zajednica“ 

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevskinajavio je danas da će i Jevreji biti jedna od zajednica koja će u predstojećim ustavnim izmenama ući u Ustav.

„Jevrejska zajednica kod nas je izuzetno važna zajednica i ja sam, kao i koalicioni partneri, rekao da će ustavnim promenama Jevreji biti jedna od zajednica za koju smatramo da treba da bude deo našeg ustava“, rekao je Kovačevski na konferenciji za novinare.

Severna Makedonija bi trebalo da do novembra ustavnim izmenama u Ustav uvede Bugare, da bi nakon završetka skrining procesa, započela drugu fazu pregovra sa Evropskom unijom i da otvara poglavlja. Vladajuća kolalicija za to sada nema dvotrećinsku većinu zbog protvljena najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE.

Kovačevski je rekao da se danas pre podne sreo sa delegacijom izraelske parlamentarne delegacije, koja u Skoplju boravi povodom 80. godišnjice deportacije 7.144 Jevreja iz Makedonije u logor smrti „Treblinka“.

„Te Jevreje su u Treblinku transportovali i ubijali fašisti. To su istorijske činjenice i o tome ne može da se razgovara“, rekao je premijer Severne Makedonije.

Kovačevski je na susretu sa delegacijom Kneseta, kako je saopšteno, istakao da najoštrije osuđuje sve oblike antisemitizma, negiranja holokausta i srodnih iskrivljenih tumačenja i najavio da će „u narednom periodu, u kontekstu predviđene debate o ustavnim izmenama, predložiti uključivanje Jevreja u Ustav, za šta se nada da će biti široko prihvaćen od svih političkih subjekata“.

U Severnoj Makdoniji se ove godine, pod pokroviteljstvom vlade, održava više manifestacija povodom obeležavanja 80 godina od 11. i 12. marta 1943. godine, kada je 7.144 makedonskih Jevreja deportovano u nacistički logor smrti „Treblinka“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare