Migranti na PREPUNOM BRODU kod Sicilije ČEKAJU SPAS: „Ne gubite vreme, pošaljite pomoć odmah!“ 

Oko 500 migranata čeka da bude spaseno iz plovila na obali Sicilije, upozorila je danas italijanske nadležne organe dobrotvorna organizacija Alarm fon.

Organizacija, koja prima pozive sa brodova migranata u nevolji, objavila je ovaj apel usred dramatičnog porasta dolazaka u Italiju preko mora i nedavnog smrtonosnog brodoloma kod obala Kalabrije, preneo je Rojters.

„Ne gubite vreme: pošaljite pomoć odmah!“, objavio je Alarm fon na Tviteru.

Dodaje se da je brod krenuo iz Libije i da se nalazi južno od Sicilije u italijanskoj pomorskoj zoni.

Italijanske mogućnosti za spasavanje migranata na moru postale su diskutabilne nakon brodoloma 26. februara u blizini Kalabrije, u kojem su poginula najmanje 73 migranta, uključujuci dečaka između četiri i šest godina, čije je telo pronađeno u petak.

Policijski brodovi su pokušali, ali nisu uspeli da presretnu drveni čamac migranata zbog nepovoljnih vremenskih uslova, a obalska straža, bolje opremljena za suočavanje sa nemirnim morem, nije odmah aktivirana.

Italijanska desničarska vlada odgovorila je juče strožim zatvorskim kaznama za krijumčare migranata i obećala da će zaustaviti njihova ilegalna putovanja brodom, istovremeno otvarajući kanale za legalne migracije.

Međutim, to nije zaustavilo neregularni priliv migranata, jer je skoro 3.000 ljudi stiglo u Italiju od srede, u poređenju sa oko 1.300 koliko ih je bilo za ceo mart prošle godine.

„Rekordan broj od 1.869 migranata iz 41 čamca stiglo je u četvrtak samo na ostrvo Lampeduza“, objavila je novinska agencija ANSA.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare