OKIDAČ IZMEĐU KINE I SAD: Si preko jedne stvari sigurno neće preći 

KINA je „ozbiljno zabrinuta“ zbog najavljenih planova za „tranzit“ predsednice međunarodno nepriznatog Tajvana Caj Ingven i traži objašnjenje od Vašingtona usred izveštaja da će se zvaničnica u SAD sastati sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Makartijem.

Makarti planira da se sastane sa Caj u SAD u narednim nedeljama, otkrila su dva neimenovana izvora za Rojters. Ipak, kako prenosi „Blumberg“, Makarti je naglasio da najavljeni sastanak sa zvaničnicom u SAD ne isključuje njegovu kasniju posetu Tajvanu.

Tajvanski predsednici, uključujući i Caj, već su prolazili kroz SAD na putu u druge zemlje, iako je američka vlada generalno izbegavala susrete sa visokim tajvanskim zvaničnicima u Vašingtonu.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je da je Kina ozbiljno zabrinuta zbog vesti o putovanju i sastancima tajvanske zvaničnice u SAD.

– Zamolili smo američku stranu za pojašnjenje – dodala je ona i naglasila da se Kina čvrsto protivi bilo kakvom obliku zvanične razmene između SAD i Tajvana.

Ona je naglasila da „niko ne bi trebalo da potceni odlučnost kineske vlade i naroda da čuva nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“.

Kineski ministar spoljnih poslova prethodno je rekao da je Tajvan „prva crvena linija“ koja se ne sme preći u kinesko-američkim odnosima.

Podsetimo, tenzije između Pekinga i Vašingtona oko odmetnutog ostrva povećane su poslednjih nekoliko godina, a posebno su se zaoštrili prošlog avgusta nakon što je tadašnja predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi (koju je na toj poziciji nasledio Makarti) posetila Tajpej.

Kina je na zvaničnu posetu američke zvaničnice (prvoj poseti Tajvanu trećeg najvišeg zvaničnika SAD u poslednjih 25 godina) odgovorila nizom vojnih vežbi oko tajvanskih voda i vazdušnog prostora, kao i obustavom dijaloga sa SAD u nizu oblasti.

Tajvan, zvanično Republika Kina, pod samoupravom je od 1949. godine, iako nikada nije stekao formalnu nezavisnost od kopna i samo ga nekoliko zemalja priznaje kao suverenu državu.

U skladu sa politikom jedne Kine, Peking smatra Tajvan delom svoje teritorije.

Narodna Republika Kina je više puta iskazala nameru da se mirnim putem ponovo ujedini sa Tajvanom, ali nije isključila vojnu intervenciju kao potencijalno rešenje situacije.

U međuvremenu SAD Tajvan snabdevaju oružjem i pružaju podršku nezavisnosti ostrva. 

Tajvan jača svoje vojne veze sa Sjedinjenim Američkim Državama i sarađivaće još tešnje sa Vašingtonom i drugim prijateljskim nacijama kako bi se izborio sa „autoritarnim ekspanzionizmom“, rekla je prethodno Caj Ingven.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare