NASTAVLJEN PRETRES U POSTUPKU ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Legija izašao pred sudsku govornicu, ovako je odgovorio na pitanja. Ulazi Simović


Pred Apelacionim sudom u Beogradu koji je otvorio glavni pretres protiv četvorice bivših pripadnika Državne bezbednosti kojima se sudi za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije u aprilu 1999. godine danas bi trebalo da budu saslušani bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija kao i zemunci Miloš i Aleksandar Simović.

10.54 – Milorad Ulemek Legija u sudnici

Milorad Ulemek Legija, koji se pre tačno osam godina pojavio u javnosti i to u istoj sudnici, kada je svedočio pred Specijalnim sudom u postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije uveden je u sudnicu u sivom zatvorskom odelu.

Podstimo, on u posebnom delu Zabele, takozvanom Alkatrazu, služi maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, pošto su mu maksimalne kazne izrečene osim za ubistvo Zorana Đinđića i zločine Zemunskog klana i za ubistvo na Ibarskoj magistrali, kao i za učešće u ubistvu Ivana Stambolića.

Sudija ga je na početku pitala da li su mu podaci nepromenjeni i upozorila ga da je dužan da govori istinu i da davanje lažnog iskaza predstavlja krivično delo,kao i da ne mora da odgovara na pitanja koja će njega izložiti krivičnom gonjenju.

Sudija: Da li nešto znate o ubistvu?

Ulemek: Ja nemam ništa ni da dodam ni da oduzmem od onoga što sam prošli put svedočio, nemam šta da dodam. Nemam neposredna saznanja o ubistvu Slavka Ćuruvije.

Sudija: Ostajete pri svemu?

Legija: Nemam šta da dodam i oduzmem, kao što sam rekao.

Sudija: Da li je došlo do susreta Vas i Radomira Markovića, da li vam je stavio predlog da vi likvidirate neko lice koje ugrožava državnu bezbednost?

Ulemek: Sve ovo sam već govorio, ne vidim svrhu ovog ispitivanja.

Sudija: Da li ste vi od njega saznali da su kao navigatori jedne akcije hapšenja angažovani „oni Radonjini koji su već ubili Ćuruviju“?

Ulemek: Ostajem pri svemu što sam rekao na prošlom suđenju.

Tužilac: Da li i daje stoje okolnosti da je ugrožena njegova i bezbednost njegove porodice?

Sudija: Da li su vam upućene pretnje i da li su one uticale na vaše odgovore?

Legija: Ne, nisu uticale. Ranije ih je bilo pred moje svedočenje 2016.

Zora Dobričanin Nikodinović: Tužilac ne prestaje sa manipulacijama, traženo je od BIA, MUP, Tužilaštva, Uprave za izvršenje da li je bilo pretnji i dostavljen nam je izveštaj da tih pretnji nije bilo.

Advokat Stevan Protić: Da li je svedok ikada rekao tužiocu da je na pokojnog Ćuruviju pucao Miroslav Kurak?

Ulemek: Ne

Advokat Dobričanin: Da li ima saznanja da je Ratko Romić udario Prpu pištoljem u glavu?

Ulemek: Ne, ja nemam takva saznanja.

Advokat: Jeste li imali takve podatke, dokaze neposredne da su Romić i Kurak ubili Ćuruviju?

Ulemek: Neposredne, ne.

Sudija: A posredno?

Ulemek: Već sam odgovorio.

Ulemek je završio sa svedočenjem, u sudnicu je uveden Miloš Simović.

Podsetimo, trojica svedoka trebalo bi da budu dovedena iz zatvora Zabela u kom služe maksimalne kazne zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića kao i zbog drugih zločina zloglasnog zemunskog klana u kojima su učestvovali.

Na optuženičkoj klupi su Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić, dok je Miroslav Kurak u bekstvu.

Pred sudom su u ponedeljak optuženi negirali krivicu, a tadašnja nevenčana Ćuruvijina supruga, Branka Prpa je saslušana kao svedok i oštećena jer je na dan kada je on ubijen, ona od udarca u glavu zadobila lakše povrede. Branka Prpa je pred sudom izjavila da optuženi Kurak i Romić nisu osoba koju je toga dana videla u haustoru u centru Beograda da puca u Slavka Ćuruviju.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare