KOKSAKI VIRUS, bolest prljavih ruku za koju roditelji u prvi mah pomisle da su MORBILE! Evo kako se leči i koji su SIMPTOMI 

Koksaki virus, bolest prljavih ruku najviše pogađa decu predškolskog i školskog uzrasta. Simptomi variraju, nekada se javlja osip, infekcije gornjih respiratornih puteva, povišena temperatura, dok se tokom težih oblika može javiti i miokarditis i perikarditis.

Mnogi roditelji u panici u prvi mah pomisle da im je dete upravo dobilo morbile jer im se po tabanima, rukama, oko usta pojavila tačkasta ospa, a u ustima čak i afte ili beličaste naslage, pa se s mališanima odmah javljaju lekaru.

Srećom, ovakvi simptomi ne ukazuju na morbile, već na „bolest šaka, stopala i usta“ ili „bolest prljavih ruku, nogu i usta“, kako je većina lekara naziva.

Obavezno pranje ruku

U pitanju je virusno, zarazno oboljenje, koje se prenosi dodirom, a izazivaju ga pojedini eneterovirusi, a često i ozloglašeni koksaki.

Izvor zaraze je čovek, a savet je, kažu lekari, higijena, obavezno pranje ruku. Ovi virusi prenose se fekooralnim putem, o ima ih u otpadnim vodama i bazenima. Iako se mnogi tokom života zaraze, na udaru su uvek osetljive osobe jer do njih virus najlakše nađe put, a oporavak može trajati duže.

Terapija koksaki virusnih infekcija je simptomatska i ona podrazumeva primenu antipiretika i analgetika, unošenje većih količina tečnosti, uzimanje vitamina C. Ipak, sve zavisi o tome da li je razvijen teži ili lakši oblik.

Važno je mirovati i izbegavati fizičko naprezanje, što se posebno ondosi na ona stanja koja su označena kao teška. Kod ozbiljnijih oblika bolesti i terapija je dugačija, te se kombinuju različiti lekovi. Kod ovog oboljenja antibiotici nisu efikasni kao što to nije slučaj ni sa drugim virusnim infekcijama.

Pedijatar dr Saša Milićević istakao je nedavno da je veoma neobična mešavina različitih virusa, jer se nekada znalo kada je sezona stomačnih virusa, a kada varičela, a sada je na delu preklapanje.

– Rinovirus je najčešći i napada gornje disajne organe, ali aktuelni su i stomačni – rota i adenovirus. Oni su najzastupljeniji i najlakše se šire. Varičele, tzv. ovčije boginje takođe su veoma zastupljene. Ima i BRNU virusa koji napada usta, ruke i noge i pripada grupi koksaki virusa. Karakteristične su kraste u i oko usne duplje, na tabanima i dlanovima. On brzo prođe, najčešće sam od sebe, ali roditeljima deluje zastrašujuće.

Viruse koji izazivaju stomačne tegobe lako je prepoznati.

– Ako dete ili odrasla osoba oseti bolove u stomaku, ima dijareju, javi se i povraćanje, povišena telesna temperatura, malaksalost – onda su to ti virusi. Može se međutim desiti i da ove tegobe izazovu i bakterije – salmonela, šigela, kampilobakter. Ne možemo odmah znati šta je, potrebne su analize – kazao je dr Milićević u „Uranku“.

Šta može izazivati koksaki

-Miokarditis

-Perikarditis

-Meningitis

-Herpanginu

-Respiratorne infekcije

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare