STOLTENBERGOVA SARADNICA O STANJU NA KOSOVU: NATO pomno prati bezbednosnu situaciju, KFOR ključan za stabilnost!

Misija NATO-a KFOR nastavlja da igra ključnu ulogu za stabilnost na Kosovu i u regionu, kaže zamenica pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za operacije Burču San.

– KFOR je najopipljiviji pokazatelj dugotrajne posvećenosti NATO-a trajnoj bezbednosti na Zapadnom Balkanu. KFOR danas ima preko 3.700 pripadnika iz 27 zemalja, među kojima su članice i partneri NATO-a. Naša misija KFOR je u potpunosti sposobna da nastavi da izvršava svoj mandat UN, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, a to je da pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu. Kao što su moji sagovornici u Srbiji potvrdili, KFOR je kredibilan i nepristrasan akter i ima poverenje svih zajednica na Kosovu i u regionu – rekla je Burču San za Telegraf i dodala:

– NATO pomno prati bezbednosnu situaciju na Kosovu, naročito u svetlu tenzija proteklih meseci. KFOR je efikasno doprineo deeskalaciji situacije u više prilika. Snage KFOR-a su u potpunosti sposobne i spremne da intervenišu ukoliko dođe do ugrožavanja stabilnosti, bezbednosti i slobode kretanja, u skladu sa mandatom UN. KFOR je od oktobra povećao svoje prisustvo na severu Kosova, između ostalog u vidu dodatnih snaga i patrola. Komandant KFOR-a ostaje u bliskom kontaktu sa svojim glavnim sagovornicima, među kojima su načelnik Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici kosovskih institucija i bezbednosnih organizacija, kao i predstavnici Misije Evropske unije za vladavinu prava (EULEKS) i međunarodne zajednice.

KFOR, Vojska Srbije, Kosovo, Kosmet, Kosovo i Metohija
foto: Ilustracija, Zoran Šaponjić, Zorana Jevtić

Ona je istakla da će u budućnosti biti ključno da sve strane pokažu snažnu posvećenost i političku volju za pronalaženje održivog političkog rešenja kroz dijalog.

– NATO u potpunosti podržava tekuće napore u okviru dijaloga pod okriljem EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Ovu poruku sam prenela svim svojim sagovornicima u Beogradu. Takođe je saopštavam predstavnicima kosovskih institucija – navela je Burču San.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare