Đilas: Evropski plan je neminovnost, jedino rešenje je obezbediti bolji život Srbima na Kosovu 

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da francusko-nemački plan o Kosovu nije dobar za Srbiju, ali je neminovnost i da je zato uzaludno pričati o tome.

On je, posle sastanka Predsedništva SSP, ukazao daplan „definitivno nije dobar“ za Srbiju, napominjući da je za SSP najproblematičniji deo da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

Kako je rekao, Stranka slobode i pravde se zalaže da se o planu razgovara u Skupštini Srbije, ali je svesna da bi sednica ličila na ostale.

Đilas je izjavio da SSP niko nije pitao da li bi trebalo prihvatiti plan i naglasio da ga njegova stranka ne bi podržala, jer smatra da Srbija treba da se bori protiv članstva Kosova u UN.

„Smatramo da je vreme da počnemo da sagledavamo realnost, da Albanci ne žele da budu deo ustavnog poretka Srbije, a da je to moguće promeniti samo ratom. Rat je nešto što nikada ne sme sa se desi“, poručio je Đilas.

On je ocenio da u planu ima „bolnih delova“ za Srbiju, ali je realnost da Kosovo ima teritoriju koju kontroliše.

„Mi priznajemo lične karte, naši proizvodi ne mogu na Kosovo i Metohiju bez odobrenja carine. Besmisleno je trositi energiju na to da li ćemo prihvatati neka ili sva dokumenta Kosova i Metohije“, objasnio je Đilas.

Država treba da uloži sve što može da se razvijaju delovi gde žive Srbi, dodao je predsednik SSP, ocenivši da je sve uzaludno ako se Srbi tamo ne osećaju bezbedno.

Segment bezbednosti je na međunarodnoj zajednici, predočio je Đilas i ocenio da svet 24 godine žmuri pred činjenicom da „kosovska kvazidržava“ nije uradila ništa da se Srbi tamo osećaju bezbedno.

Prema njegovom mišljenju, „najveći krivci za to su kosovski političari koji pokazuju otvorenu mržnju prema Srbima“.

Ako predlog bude odbijen, Srbiju neće bombardovati, procenio je Đilas, ali je upozorio da bi se, u tom slučaju, dogodilo ekonomsko bombardovanje.

Upitan o izborima u Beogradu, on je odgovorio da očekuje da izbori na svim nivoima, osim predsedničkih, budu održani do kraja godine.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare