(UŽIVO) ZVEZDA – PARTIZAN Danas je DERBI! Već imamo VAŽNU promenu nekoliko sati pred meč 

Crvena zvezda i Partizan igraju 169. večiti derbi na stadionu „Rajko Mitić“, a dešavanja tokom celog dana pratite na Sportalu.

Za razliku od prošle godine kada se lomila titula prvaka baš na Marakani, beogradski velikani sada udaraju jedan na drugog čisto iz prestiža. Nekad to „čisto“ je toliko značajno da je poput trofeja i može promeni raspoloženje u sezoni, uprkos tome što je razlika 13 boda u Zvezdinu korist.

Kao i do sada, najatraktivnije kvote za mečeve Evrolige, ali i ostalih sportova mogli ste da pronađete na sajtu kladionice Soccer.

Kvota na pobedu Zvezde je – 1.80, dok je kvota na trijumf  Partizana – 5.

Za razliku od prošle godine kada se lomila titula prvaka baš na Marakani, beogradski velikani sada udaraju jedan na drugog čisto iz prestiža. Nekad to „čisto“ je toliko značajno da je poput trofeja i može promeni raspoloženje u sezoni, uprkos tome što je razlika 13 boda u Zvezdinu korist.

Kao i do sada, najatraktivnije kvote za mečeve Evrolige, ali i ostalih sportova mogli ste da pronađete na sajtu kladionice Soccer.

Kvota na pobedu Zvezde je – 1.80, dok je kvota na trijumf  Partizana – 5.05.

Šta su to vrline i mane Zvezde i Partizana, ko veruje u Pešića, a ko u Kataija, kao i zbog čega Partizan može da pobedi, pogledajte u 32. epizodi serijala „Borba“ kvota“
Stadion „Rajko Mitić“ od 19 sati biće poprište 169. večitog derbija. Večno pitanje – Zvezda ili Partizan?

Marko Ivanić zbog učestalih bolova u predelu zadnje lože neće biti u timu Crvene zvezde, pa će tako umesto njega u prvih 11 biti Stefan Mitrović. Više o tome pročitajte u vesti ispod:

Iz navijačkog ugla je to za jedne potvrda dominacije i nešto što se očekuje, a za druge poput spasa sezone i melem na višegodišnju ranu. Svakako nijedan derbi kroz istoriju nije bio nebitan, pa neće ni ovaj iako bi kritičari rekli drugačije zbog aktuelnog stanja na tabeli i gledali kroz prizmu interesovanja javnosti.

Međutim, za 90 i kusur minuta, počev od ovog petka u 19.00, sva svetla će da se upere samo na travu Marakane, zaboraviće se sve šta je bilo pre toga i jedno će biti bitan epilog predstojećeg derbija.

Naravno da je rezultat važan, čak i kada igrate fudbal u školskom dvorištu ili čak klikere, a kamoli u Večitom derbiju, ali se sada čini da je prilika da obe strane uđu bez kalkulisanja. Nema poente da bude drugačije.

Domaćin Zvezda nema razlog da „opipava“ stanje i teren, hita ka odbrani titule, i sa pobedom u derbiju bi to bila prava overa titule i suverenosti u superligaškim okvirima. Nema razloga da kao u eri Vladana Milojevića, pa i delimično Dejana Stankovića, da zatvara bilo šta jer iz ugla zvezdaške javnosti ako ste bolji – dokažite to na terenu ofanzivnim i pobedničkim pristupom.

Na crno-beloj strani Topčiderskog brda situacija je dijametralno suprotna, ali bi razmišljanje trebalo da bude slično. Oba trofeja su izmakla Partizanu, već je doveo trećeg trenera od letos u vidu Igora Duljaja i nema logike da se igra na bod koji mu praktično ništa ne bi doneo. Čak ne bi popravio stanje na tabeli, niti nešto više iz psihološkog aspekta.

Upravo ovo poslednje bi, u slučaju trijumfa Partizana, promenilo klimu i najavilo bolje dane u Humskoj 1, možda zamah za narednu sezonu.

Iz svega napisanog zaključak je samo jedan – niko u Srbiji ne želi da gleda Večiti derbi bez šansi, golova, poteza, a uz mali milion faulova i prekida. Dosta (i previše) smo se nagledali takvih utakmica večitih.

Zato je konačno vreme da gledamo otvoren, direktan i dopadljiv fudbal, kakav nije viđen godinama. Tačnije, na gol više, ne manje!

I time bi trebalo da se vode treneri Miloš Milojević i Igor Duljaj, koji bi malo toga mogli da izgube, a više da dobiju. Pre svega naklon naše razmažene fudbalske javnosti, naviknute na stara derbi vreme i sadašnje doba Premijer lige i Lige šampiona.

Nije mali broj onih koji misle da je Crvena zvezda u velikoj prednosti u odnosu na Partizan iz više razloga, ispred svih aktuelnog trenutka. Kada primite četiri gola od Mladosti GAT, uz mršav remi sa Radničkim iz Kragujevca i sve to u Humskoj, onda je jasno zbog čega crveno-beli deo javnosti vidi ubedljiv trijumf aktuelnog lidera i šampiona.

Odmah se bude sećanja iz aprila 1998. godine kada je Crvena zvezda na krilima Dejana Stankovića i Perice Ognjenovića četiri puta tresla mrežu Ivice Kralja na Marakani. Jesu to bila druga vremena, kada se nije kalkulisalo i taktiziralo kao danas, ali usled petogodišnje dominacije svi kojima su crveno-bele pri srcu priželjkuju „pravu“ egzbiciju.

Koliko god se davale veće šanse Zvezdi, Partizan neće doći na Marakanu bez ambicija i da bude puki statista na (slavljeničkoj) žurki. Čak suprotno, ovo bi mogla da bude tačka zaokreta crno-belih poput one iz proleća 2017. godine.

Tada je pod vođstvom Marka Nikolića, uz jasan stav i ofanzivan pristup, „zaključao“ Marakanu trijumfom 3:1 i nagovestio smenu na vrhu do kraja sezone, koja se i desila.

Sada Partizan ne može da dođe u tu situaciju, ali može da napravi podlogu za narednu sezonu i najavi da će biti znato teži takmac nego što je bio ove, možda i čak da otme tron.

Dva nabrojana derbija jesu (lepa) istorija, nešto što se teško ponavlja i što tamo i treba da ostane, ali su ujedno i vodilja ka nečemu čemu teže obe strane.

Zvezda ka potvrdi surove dominacije u srpskom fudbalu, uz aromu Lige šampiona i pripremu iste, a Partizan pravom melemu na ranu i „oživljavanju“ iz nove košmarne sezone.

Do toga mogu da dođu samo ako budu zaigrali fudbal. Pravi fudbal. I razbiju sve one koji misle da se „izlazao“ Večiti derbi.

Neka igre počnu!

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare